Небесни близнаци: истории за свети братя



Тук ще ви разкажем удивителните истории на светците близнаци, които заедно живяха и умряха в Христос.

Свети мъченици Флор и Лавър от Илирия

Родени са през II век в Римската империя, а по-късно се преместват в Илирия (на територията на днешна Югославия). Братята били каменоделци, спечелените си пари винаги раздавали на нуждаещите се. Заедно изповядвали християнството, проповядвали Евангелието сред работниците и местните жители, непрекъснато се молели и постели.

Веднъж един от местните владетели им заповядал да започнат строеж на езически храм. Уповавайки се на Бог, братята се съгласили. По време работа се случило нещастие: докато минавал покрай строителната площадка, синът на местния езически жрец сериозно наранил окото си. Братята Флор и Лавър силно му съчувствали и му говорили за силата на християнската вяра, която има силата да го излекува.

Вдъхновен от пламенните думи на братята за Христос,  младежът искрено повярвал в Него и заедно с братята започнали да Го молят за помощ. Молитвите им били чути и окото заздравяло. След чудото, баща и син повярвали в Бог, а заедно с тях и останалите строители на храма.

През нощта, преди завършеният храм да отвори врати, работниците, водени от братята Флор и Лавър, горещо се молели на Бог за спасението на душите си, знаейки, че ги очаква мъченическа смърт. След молитвата те унищожили статуите на езическите богове и положили Кръста в източната страна на храма. На сутринта, след като научил за случилото се, управителят на провинцията заповядал всички строители да бъдат изгорени на клада. Братята Флор и Лавър били хвърлени живи в пресъхнал кладенец и засипани с пръст.

Честват се на 18 август

 

Свети мъченици Гервасий и Протасий

Те са родени през I век, века на апостолите, в Медиолана (днешен Милано) в богато християнско семейство. Заради изповядване на християнската вяра родителите им били екзекутирани. Осиротели, братята раздали всичко, което имали и освободили всички слуги. Отдали се на молитва и проповядване на Евангелието, заради което били изпратени в затвора от слугите на император Нерон. Скоро след това, заедно с мъчениците Назарий и Келсий, те били екзекутирани.

Честват се на 14 октомври

 

 

 

Свети мъченици безсребърници Козма и Дамян от Рим

Родени са през III век в Рим. Имали силна дарба да лекуват, която превърнали в своя мисия. Оказвали помощ на болните, изцелявали ги и се молели на Бог толкова пламенно, че много болни, след своето изцеление и искрената проповед на братята, се обръщали към християнската вяра.

Но се намерили и недоброжелатели, които ги наклеветили на император Карин, който веднага ги призовал и им наредил да се поклонят на езическите богове и да забравят своя Бог.

Братята решително отказали и се обърнали към Бог с молитва за помощ. В този момент шията на императора неочаквано се огънала неестествено и се парализирала, а лицето му се обърнало назад. Тогава самият император помолил за помощ Христос, и Бог се смилил над него и го излекувал. В резултат на това той се покаял, поискал прошка от братята и ги освободил ги с мир.

Братята загинали от ръката на своя учител в лечителското изкуство. Под предлог да събират заедно лечебни билки, старецът ги примамил в планината и ги убил безмилостно с камъни, след което заровил телата им в кладенец.

Честват се на 1 юли

 

Свети безсребърници и лечители Козма и Дамян Асийски

Те са родени не по-късно от 4 век в Асирия, Мала Азия, и са отгледани от благочестивата християнка Теодотия, която им е предала знанието за Христос и благоговейно отношение към християнската вяра.

Те посветили живота си на проповядването на Христос, лекували хора и животни. Чрез техните молитви се извършили многобройни изцеления, а излекуваните след това приемали християнската вяра. Посветили целия си живот на евангелската повеля: „Даром получихте, даром давайте“ (Мат. 10:8)

Светите лечители Козма и Дамян Асийски умрели от естествена смърт.

Честват се на 1 ноември

 

 

Свети мъченици Козма и Дамян от Арабия (Киликии)

Родени са през III век в Арабия, живели са по времето на император Диоклециан. В Рим проповядвали християнството и изцелявали болните. Управителят на провинция Киликия, на име Лизий, като научил за дейността им, наредил да ги отведат при него и им заповядал да се поклонят на езическите богове. Братята отказали.

Подложили ги на много мъчения, които заради молитвите им към Бог не им навредили.

Разяреният владетел ги заподозрял в магьосничество, но мъчениците отговорили, че са спасени чрез молитва и вярата в Христос. Това още повече разгневило Лизий и той заповядал братята да бъдат обезглавени.

Честват се на 17 октомври

 

 

Източник: foma.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...