свещеник стоян бербатов


Роден съм в гр. Петрич на 17. 06. 1969 год. През 1987 г. завърших Политехническа гимназия в Благоевград. След отбиването на военната служба завърших паралелния курс на Софийската Духовна Семинария, а после се дипломирах в Богословския факултет в гр. Скопие, Р. Македония. През 1997 г. бях ръкоположен за свещеник от Неврокопски Митрополит Натанаил. От 2001 год. служа в храм „Св. Архангел Михаил” в благоевградския квартал Еленово, където и живея. Съпругата ми също е богослов. Преводач е на богословска литература от френски и сръбски език. Имаме три деца – на 12, 10 и 6 години.

Смятам, че основният проблем пред днешния свещеник е как да възроди апостолското усещане за царственото свещеническо призвание на всеки християнин. Пред свещеника стои изправена една стена от вярвания, традиции и „правила”, на които им липсва Първосвещеника Христос, Който сам се принесе в жертва за спасението на света. Днес спасението се разбира преди всичко като индивидуален акт на избавяне от греха. Ние трябва да актуализираме спасението, да допуснем Христос да бъде не само Избавителя, а Той да бъде нашето спасение. Всъщност стената е нашият отказ да се храним от Трапезата Господня.

Казвам всичко това, защото вярвам, че случващото се на този сайт ще бъде част от нашето служение в света.

Трудно ми е да определя с какво най – много бих бил полезен за създаването и съществуването на тази рубрика. Преди всичко искам да нося отговорност за нея. Бих се радвал ако в нея се говори за Литургията, за личността, за мисията, за богословието, за нещата, които рядко вълнуват т. нар. „миряни”. Преди време един познат ми преразказа един разговор между двама митрополити. На призива на единия от тях да се стремят да обясняват по-простичко нещата на християните, другият отвърнал: не, нещата са сложни и затова за тях трябва да се говори сложно.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...