Бойко Борисов ще бъде отличен с орден от Българската православна църква



Boiko BorisovСветият Синод излезе с решение да връчи орден „Св. цар Борис І” първа степен на българския премиер Бойко Борисов за заслуги към Българската православна църква.

Отличието ще бъде връчено на 2 май 2015 г. на церемония в Плиска, когато тържествено ще бъдат отбелязани 1150 години от покръстването на българите. По повод годишнината ще бъде отслужена съборна св. Литургия, оглавена от Негово Светейшество патриарх Неофит, в Голямата базилика „Св. цар Борис І” в Плиска.

Орденът „Св. цар Борис Покръстител“е учреден по повод 1300 години от създаването на българската държава, през пролетта на 1979 г. Първи с този орден е бил награден патриарх Максим по повод неговата 65-годишнина на 29 октомври 1979 г. Сред отличените с ордена са руският президент Владимир Путин и Руският патриарх Алексий II.

Орден за заслуги към Църквата ще бъдe връчен и на Симеон Сакскобургготски (орден „Св. Йоан Рилски” първа степен), отличие ще получи и Емил Велинов – директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, съобщават от официалния сайт на БПЦ.

Снимки: www.dariknews.bg; БГНЕС

Нашата анкета:

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...