Кръщение Христово, Богоявление, Йордановден, Водици – какво празнуваме?Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Xmas каза:

  Пряко предаване на рождественската литургия от храма „Христос Спасител“ – http://www.patriarchia.ru/db/text/1379682.html

 2. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  За да примеш Христос се иска много работа особено ако Бог много ти е дал, защото е казано, че на този, който много е дадено много и ще се иска. На свещениците им е дадена страхотна власт и изключителни привилегии – те трябва да ходят по стъгдите и тържищата и да проповядват както първите християни, защото днешните времена много приличат на първите – комунизмът гонеше вярята, не даваше да се говори и пише за нея, извращаваше представите за религия и ползваше атеистичните и религиозно-критическите разработки на западния научно-технически прогрес за да унищожи вярата, работейки с лъжи, интриги и инсинуации. В Калофер има голям празник на Йорданов ден. Един път дошла милиция и им забранила да хвърлят кръста в реката. Калоферци казали, че това е традиция и ще вдигнат бунт. Милицията им казала да хвърлят петолъчката, символ на комунизма. Калоферци хвърлили петолъчката, но никой не скочил да я вади от ледената вода, и като си отишла милицията пак се събрали и хвърлили кръста по обред-вяра!

 3. Xmas каза:

  [quote name=“Xmas“]Пряко предаване на рождественската литургия от храма „Христос Спасител“ – http://www.patriarchia.ru/db/text/1379682.html%5B/quote%5D

  Влязоха в сайта един милион руснаци и всичко блокира. Така е, щом използвате тази сатанинска измишльотина – Интернет.

 4. Траянка Георгиева каза:

  Вчера отец Иван ни разказа за покайното кръщение на Предтечата. Той потапял до устата кръщаващите се и от страх, че ще се удавят, те бързо изповядвали всичките си грехове. Също така за смъртта на Саломе обезглавена от леден блок, като възмездие, за смъртта на Кръстителя мисля, че знам от него.
  Днес бе храмов празник в Обеля. Епископ Йоан отслужи Литургията в съслужение с още няколко именници. Храмът сияеше, въпреки мъглата навън.
  На всеки празник отец Иван прави водосвет. Това дава усещането за чистота, светлина и святост. Колко много биха научили младите свещеници от отец Иван. Двамата с отец Любомир обгрижват духовно три храма, а предстои строежа и на нов. Има курс по вероучение към храма, съчетано с безплатно обучение по английски език за децата.
  Много би могло да се разказва за енорийският живот и за отец Иван, от когото винаги може да се научи нещо ново при проповедта, и човек спокойно може да се остави в ръцете на Бога там.
  Честит празник на всички именници!