Митрополит Неофит днес получава академично звание


Днес Русенският митрополит Неофит ще получи почетното звание „доктор хонорис кауза” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Предложението архиереят да получи почетната титла е направено от Богословския факултет на Софийския университет по инициатива на професорите Славчо Вълчанов, Антоний Хубанчев и Иван Желев.

В основанията за високата награда се изтъква, че „митрополит (тогава Левкийски епископ) Неофит беше последният ректор (1989-1992) на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, през време на когото (1990 г.) по наше искане и със съдействието на ректора на СУ проф. д-р (+) Николай Генчев в едно с Академичния съвет беше възстановен отнетият ни през тоталитаризма (1951 г.) статут на Богословски факултет".

Лично митрополит Неофит има подчертани заслуги за положителното приключване на преговорите и Споразумителния протокол между СУ „Св. Климент Охридски“ и Българската патриаршия относно учебната база (сградата) и статуса на преподавателския и студентския състав на възобновения Богословски факултет. Именно с него като висш клирик на БПЦ се свързва името на първия университетски декан на Богословския факултет през учебната 1991/92 г. Така у нас успешно се приложи европейският критерий за присъствие на специалността богословие (по държавна номенклатура – „теология“) като необходима университетска съставка съгласно класическия принцип „litterarum universitas“ за всеобхватност на човешкото познание във висшите школи.

От друга страна, митрополит Неофит, благодарение на щедрия си музикално-певчески талант, ерудиция и лично обаяние като преподавател и диригент по църковна музика сред corpus theologicum успя да създаде школа с приемство в духа на православната традиция „красота церковная“. Тук следва да се отбележи и престижното му участие в редица междуцърковни конференции, както и контактите му на богословско-музиковедческо ниво с академии, центрове и преподаватели в православния и инославен свят, които съдействаха за международния авторитет на отечественото богословие. При това той е съосновател и беше деен участник в Камерния вокален ансамбъл „Св. Йоан Кукузел Ангелогласния“ (основан през 1967 г. от Димитър Димитров, Симеон Димитров – сега митр. Неофит, Христо Иванов – сега еп. Тихон, Борис Беров – сега архиерейски наместник в Бургас и Иван Желев – б. р.), който чрез своята концертна и богослужебна дейност у нас и в чужбина автентично разгърна съкровищата на родното псалтикийно и хорово творчество още в трудното време на държавното безбожие.

Не на последно място следва да се изтъкне обстоятелството, че митрополит Неофит е председател на Просветната и на Богословската архиерейска комисия на Светия Синод на БПЦ, в която участват богослови-преподаватели, и като такъв е призван да бъде обединително звено между БФ и БПЦ.

Според тримата професори, „удостояването на Русенски митрополит Неофит с почетен докторат ще допринесе за духовното извисяване на предстоящия общоуниверситетски юбилей (120 г. от основаването на СУ – б. р.), а същевременно ще прозвучи като заслужена атестация за творческия потенциал и мисия на Богословския факултет сред академичната общност".

През месец юни тази година Академичният съвет на Софийския университет удостои митрополит Неофит с почетната титла. Сега тя ще му бъде връчена на тържествена церемония в аулата на университета от 11 ч. на 2 декември т. г. Новоудостоеният носител на почетната университетска титла ще прочете академична лекция на тема: "Православната богослужебно-певческа традиция – богатство и красота".

На това университетско, но и църковно тържество се очаква да присъстват Негово Светейшество Българският патриарх Максим, членовете на Светия Синод, преподавателите и студентите от Богословския факултет, духовници и миряни, почитатели на Високопреосвещения почетен доктор, ученици от Софийската духовната семинария "Св. Йоан Рилски" и др. Входът е свободен.

Нека са му честити на Русенски митрополит Неофит авторитетното признание и високата награда!

На многая лета, владико! | www.RuseInfo.net | снимка: М. Митов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...