В Русе честват празника на светите братя от сто и петдесет години



Русе-инфо

Русе е един от първите градове в страната, където отрано започват да се тачат животът и делото на славянските първоучители. За пръв път братята Кирил и Методий били чествани в Русенските училища през 1858 г., когато учителят Параскев Бояджиев произнесъл слово за живота и дейността на двамата просветители, както и за задълженията на гражданите към училищата.

Много тържествено бил отпразнуван Денят през 1873 г.: "…през деня станаха много веселби в града, със свирни и песни, момците въртяха хорото на улицата около читалище "Зора", накичено със зелени клончета. Пътната врата на читалището беше украсена с образите на Кирил и Методий".

В Русе Стоян Михайловски написва химна "Върви народе, възродени" – 1892 г. (тогава той е бил учител в Мъжката гимназия). Към този текст през 1901 г. Панайот Пипков написва музиката. От Освобождението да наши дни празникът прераства в празник на цялостния духовен живот.

С изследване честването на Деня на Кирил и Методий е свързана една русенка. Гатя Симеонова е родена на 22 апр. 1946 г. в с. Хотанца, Русенско. Основното си образование завършва в Русе. От 1960 до 1964 г. живее в София и учи в Руската гимназия. През 1965 г. е приета в СУ, специалност "Славянска филология" с профил полски език. След дипломирането си работи в Русенския исторически музей и Русенския телевизионен център. От 1974 г. е асистентка на Националния етнографски музей. Дисертацията й е по материали от Русенския край. Проблемите, с които се занимава и днес са: теоретични проблеми на урбанизацията; проблеми, свързани с традиционната празничност и промените, които днес търпят. Освен публикации в специализирания периодичен печат, има издадени книги – студии, изследвания, стихосбирки, разкази и др.

Източник: РБ "Л. Каравелов"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...