Младежки православен лагер в Русенска епархия



За втора поредна година през август на територията на манастира "Св. Марина" край с. Сяново, общ. Тутракан, се проведе летен православен лагер, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит. Група доброволци от различни епархии (Търновска, Русенска, Плевенска и Софийска) на Българската православна църква, общо 42 души (вкл. 3 организатори), взеха участие в летния лагер и дариха своя доброволен труд в полза на манастира.

В резултат от извършените дейности бяха изградени основите на архондарик за посрещане гостите на манастира. Подготвиха се материали за построяване на помещението, събраха се дърва за огрев през предстоящата зима. Лагерниците обработиха и изчистиха от плевели цветните лехи; бяха засадени треви и храсти за озеленяване и облагородяване на площите на манастира. Дървената част от сградата беше третирана с препарат за съхраняване на дървото. Реколтата от плодове и зеленчуци беше прибрана и консервирана. По примера на нашите баби, съхранили християнските традиции през вековете, участниците замесиха и опекоха хляб в изградената пещ на манастира.

Програмата за всеки ден бе идентична и се състоеше от сутрешно и вечерно богослужение, съответно утреня и литургия, и вечерня, в които всички се включваха активно – пееха и се причастяваха. Литургия беше извършена и с участието на гости свещеници и миряни от Румъния. На 17 август през нощта, в чест на свети Иван Рилски, във външния параклис на манастира беше отслужено всенощно бдение, в което участие взеха и енориаши от с. Сяново. С цел отдих и запознаване с природните забележителности и културно-историческите ценности на Тутракан беше организирана и проведена екскурзия до града. Следобедите бяха посветени на беседи и дискусии по въпроси, свързани с живота ни в Църквата. Предвид участието на свещеници и миряни от различни епархии, тези часове бяха от изключително значение за споделяне на опит. Свободното време и вечерите, прекарани край трапезата, даваха пълноценен и душеполезен завършек на деня, както и място за изява на различните таланти в групата.

На 21 август лагерът беше закрит и участниците отпътуваха по родните си места. Като подарък лагерниците получиха тениски с името на манастира.

Лагерът беше подкрепен финансово от фондация "Покров Богородичен", както и от фирми и частни лица.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...