За проповедтаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Idiot каза:

  Монах запитал своя игумен каква трябва да е проповедта. Отговорът бил, че проповедта трябва да има добро начало и добър край, а той трябва да се погрижи за това, да приближи колкото си може повече двете.

 2. Дон Кихот каза:

  ВАТИКАНА ЗАБРАНЯВА УПОТРЕБАТА НА ЕВРЕЙСКОТО ИМЕ НА БОГА. – http://pavel.bloghub.org/

 3. lyublyana каза:

  Добра статия! Често слушам проповеди,които отеца чете и дори срича,когато не ги мърмори…не виждам кои има полза от това.
  Не от всеки става проповедник, но поне да се научат да четат гладичко.

 4. Kakvo e istina? каза:

  ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО НАМЕРИХ В ИНТЕРНЕТ. ЯВНО ПИСАНО ОТ ДЕБИЛ:

  „Патрирах Вартоломей призова за изгонването на монаси – бунтовници

  21.08.2008
  Главата на гръцката православна църква патриарх Вартоломей 1-ви, призова държавата да наложи изпълнението на собственото си разпореждане за изгонване срещу монасите, които оспорват неговата власт, съобщи АФП.

  При посещение на самоуправляващия се полуостров Атон в северна Гърция, който е едно от най-свещените места за православните християни, Вартоломей окачестви като „необяснимо“ забавянето на гръцката държава да наложи изпълнението на решението на църковните и светските власти. Патриархът заяви, че в манастира Есфигменоу има „анархия и не-монашеско неподчинение“. В манастира живеят около 80 монаси, които са в изострени отношения с останалите 80 манастира на полуавтономната общност на полуостров Атон. Монасите следват стария Юлианов календар и се противопоставят на решението на патриарха да подобри отношенията си с римокатолическата църква. През 2006г. гръцки съд даде 2-годишни условни присъди на 9 от монасите за отказа им да напуснат манастира. Два месеца по-късно, четирима монаси бяха приети в болница при сблъсък между монасите от манастира и членовете на манастиския орден, който трябва да ги замени. /БГНЕС
  БГНЕС

 5. Chorbalan4o каза:

  не знам, но това много ми прилича на митр. Антоний Сурожки.

 6. poklonnik каза:

  „…бъдете всякога готови с кротост и боязън да отговаряте всекиму, който иска от вас сметка за вашата надежда,“(І Петр.3: 15).Това съветва простия рибар Св.апостол Петър тези, които дръзват да проповядат.И нека да не бъркаме великото деяние на Божието Слово- Проповедтта, с разказите или поясненията на Светото писание, пред тези, които редовно се черкуват.Защото Проповедтта е за пред езичниците.Господ Иисус Христос говори: “ Ето, Аз ви пращам като овци посред вълци: и тъй, бъдете мъдри като змии и незлобиви като гълъби…не се грижете, как или що да говорите; защото в оня час ще ви бъде внушено, какво да кажете; защото не сте вие, които ще говорите, а Духът на Отца ви, Който говори във вас.“(Мат.10: 16, 19, 20).
  Затова не всеки му е дадено Свише да бъде проповедник.