Поучения за духовниците


Пиша тези редове и духът ми се радва, че нашите пастири приличат на Господа Иисуса Христа. Но и ние – овците – макар и малка благодат да носим, все пак приличаме на Господа. Хората не знаят тази тайна, но Св. Йоан Богослов ясно е казал: "Ще бъдем подобни Нему" и не само след смъртта, но и още сега, защото Милостивият Господ е дал Духа Свети на земята и Светият Дух живее в нашата Църква. Той живее в непорочните пастири. Той живее в сърцата на вярващите. Той учи душата на подвиг. Той дава сили за изпълнение на Господните заповеди. Той ни наставлява на всяка истина. Той така е украсил човека, че човекът е станал подобен на Господа.

Ако хората можеха да видят в каква слава служи свещенникът, щяха да се покосят от това видение. И ако свещеникът можеше да види сам себе си в каква небесна слава стои (извършва служение), би станал велик подвижник, за да не оскърби с нищо живеещата в него благодат на Светия Дух.

***
Велика сила имат молитвите на духовника. Аз много страдах от бесовете поради гордост, но Господ ме смири и помилва по молитвите на духовник. Сега Господ ми откри, че на тях почива Духът Свети и затова аз много почитам духовниците. По техните молитви ние получаваме благодатта на Светия Дух и радост в Господа, Който ни обича и ни е дал всичко необходимо за (спасението) на душата.

***
Чрез духовника в Тайнството действа Духът Свети и затова когато си тръгнеш от духовника, душата чувства своето обновление в мир и любов към ближния. А ако си отиваш оттам смутен, то значи нечисто си се изповядал и сам не си простил от душа на своя брат неговите съгрешения.

***
Духовникът трябва да се радва, когато Господ довежда при него някоя душа на покаяние и да лекува тази душа според дадената му благодат, и за това той ще получи от Бога велика милост, като добър пастир на своите овци.

Из книгата "Старец Силуан", Архим. Софроний Сахаров

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...