Проповед на Неделя СиропустнаМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. fr Pavel каза:

  Иконография на св. Богородица, безплатно, т. 1 –
  http://depositfiles.com/en/files/f38ahg1ue; т. 2 – http://depositfiles.com/en/files/zh5ufo5vb

 2. Траянка Георгиева каза:

  Знам, че има хора, които се молят за сатаната и лелеят и той да влезе в царството Божие.
  Аз не съм дорасла толкова. Поне на тоя етап, а освен това мисля, че трябва да има местенце, където той да няма право да бъде. Някъде, където човек да си отдъхне след като издъхне, преследван денонощно от човекоубиеца цял живот.
  С другото в статията съм съгласна.

 3. Баце Гацо fashoinфен каза:

  Прочетеното много ми хареса и е точно на място, както и предишната статия. Само отбелязвам, че по някакъв начин, като че ли разбирам това, което върша, когато не съм го разбирал, макар и да хитрувам по селски. Обаче, когато взимаш лекарствата „Копегус“ и „Пегасис“ , ще зяпаш и ще вършиш глупости, и няма да знаеш къде си, особено, ако не си си изградил истинско и реално светоусещане, следователно и себеусещане. Но отнякаде трябва да се почне. И вместо да се унижаваме един друг, нека си помагаме и уважаваме, така ще ни е по-лесно. И така, ще можем да бъдем искрени, без да си играем.

 4. Баце Гацо fashoinфен каза:

  Колкото спокоен и хладнокръвен да съм, то съм си и селски герой, със селски емоции, а когато нещо не ми е наред в емоциите изпадам в отчаяние и глупост. Не ми пука какво си мислите за мен, поне не си го слагам на сърцето. Та затова си и пиша, когато никой не иска да ме чуе. И все пак, друг виновен за селската простотия и пример в тази държава нема, нема и да има, освен Язе.

 5. Баце Гацо fashoinфен каза:

  Като герой на новото време съм забелязал няколко плашещи неща, и смешни, ако можеш да се смееш, когато си потресен. Има хора, които изискват от другите, без да дават необходимия личен пример. Ето ме мен, като герой съм дал на мнозина личен пример и за мнозина съм бил неосъзнат или осъзнат модел на поведение. Днес живеем в глобален и модерен свят, в който да не си хишник е равно на самоубииство или поне така втълпяват. Затова личният пример е от голямо значение. От значение е също и отношението между хората, които отношения са като вируси, преди да се усетят и са го лепнали на някой друг. Що се отнася до Сатаната, или го уважаваш с делата си, илил не. Напълно е възможно, когато си слаб да се оплетеш в мрежите, но нали за това сме ние, по-големите, за да помагаме, а не само надменно да оценяваме.

 6. Баце Гацо fashoinфен каза:

  Любовта е невъзможна, ако няма уважение, защото това са двустранни взаимодействащи процеси. Не съм този, който ще учи на любов, понеже не мога да я практикувам, защото съм егойст, като вас. Но не го крия. Малко е трудно да се научиш да практикуваш любовта, когато винаги те бият и гонят, независимо какво мислиш и какво ти се иска, винаги е важен крайният резултат. Не живеем ли с крайния резултат, а не с това, което сме искали или мислили, или все се оправдаваме, че ни е било страх, че е можело и по-зле да стане, че другите са виновни, че ние сме наред, ама другият, трябва да се поправи. Понякога, говириме неща достойни за съвремените романи и много смях. Друг път, просто сме отчаяни и ставаме жертва на дявола, вечният човешки враг.

 7. Траянка Георгиева каза:

  „Понесе се над него вятърът и няма го, и мястото му не го познава“.
  Ама я го обясни на ония, които са заламтели за богатства. И сега – голям сеир. Едни драпат да скрият откраднатото, а други – да им го вземат. Народа отвреме навреме и той се вълнува от екшъна. Да го питаш защо? Той пак ще си яде […] и ще скърца със зъби като си види сметките. Ще трепери над стотинката и ще се чуди как да я разцепи на две. Но да оставим ония – вълци ги яли.
  Нас си да видим. Колко ни е силата. Два дена постих и се скапах. Ще ми се разцепи главата, че май много ми падна кръвното. Сила нямам, а едно време колко издържах! И ми се иска да кажа, че много и истински уважавам хората, които постят, усилено работят и за дом и деца се грижат и за много неща отговарят.
  Прав е Баце Гацо като казва, че не трябва да се унижаваме един друг и че любовта е невъзможна без уважение. Само така можем да живеем човешки. Само така животът ни има смисъл. И само така ще придобием сили да продължим напред.

 8. Теология ШУ каза:

  [quote name=“Траянка Георгиева“]“Два дена постих и се скапах. Ще ми се разцепи главата, че май много ми падна кръвното. Сила нямам, а едно време колко издържах![/quote]

  Проблемът е, че се изсилваш. Щом си знаеш състоянието на здравето, трябва да постиш умерено, например без месо, а да засилиш другите елементи на поста – отказ от телевизия, дискотеки, клюки, […] и пр., повече четене на Библията и повече молитва.

 9. Баце Гацо fashionфен каза:

  У нашенско всеки краде и анализара другия. Ако имаш пари, ще си уважаван и ще имаш връзки. И добри адвокати ще си позволиш, да те измъкнат. Ако нямаш връзки и пари си никой, ще лежиш, виновен си. Затова ще се махна от тук, омръзна ми да ме лъжат и въртят. Омръзна ми от приятели – превъзпитатели. Омръзна ми! Само да си помисля за това и ставам друг, всичко в мен се изкривява, от болка ли, от слабост ли, от гордост ли, незнам защо. Но знам, че в нашенско е само за избрани, ако имаш връзки и си симпатичен. Не ми харесва, никак не ми харесва. Утре ще ме обвинят, че съм крал, и как шъ докажа, че не съм? Нема начин, загубен съм. От приятели у нашенско и по свето с нашенци е най-страшно, секи те обича. Внимание, българска любов! Елексир за слабите и неопитни балъци!

 10. Траянка Георгиева каза:

  [quote да засилиш другите елементи на поста – отказ от телевизия, дискотеки, клюки, […] .[/quote]

  Цитираните елементи съм игнорирала, но тая седмица много се смях от случващото се във форума и поради тая причина си намалих молитвата. Никога не се бях смяла така по време на пост. А главоболието ми – с едно кафе се оправи. Благодаря за съвета.

 11. Траянка Георгиева каза:

  [quote name=“Баце Гацо fashionфен“] Омръзна ми от приятели – превъзпитатели. Омръзна ми! Само да си помисля за това и ставам друг, всичко в мен се изкривява, от болка ли, от слабост ли, от гордост ли, незнам защо. ![/q
  Смирение ти трябва на тебе. Смирение. Новоначален ли си, съвестта ли те яде не знам, ама не спря да каканижеш.
  То бива хленч и писък, ама ти прекали. Като някаква фльорца опяваш. Кой ти е обещал на тебе, че живота ти ще е песен? Ако някой ти е обещал, от него търси сметка. Герой си бил и все за личен пример, любов и уважение говориш, ама нещо не си убедителен, че много често ти се сменя интонацията и настроението, а емоциите ти – селски казваш били. Щом човек те похвали и ти, докато се обърне – друга песен запееш. Гонели те, биели те, не практикуваш любов, егоист си бил .От опит ти казвам, че за всеки влак си има пътници, така че се очовечавай, тогава любовта сама ще те намери. Но с егоизъм, злъч и нестабилност в характера – трудно става.

 12. Баце Гацо fashionфен каза:

  Нестабилността в характера може да е липса на мир, може да съм взимал лекарства-опасни за емоциите и да не мога да се спра. Това са лекарства с доказн ефект или афект и т.н. … Може пък от лекарствата да съм замаян. Може така да съм превъртял, че да съм откачил. Всеки приема предателството по различен начин. Ако не съм намерил с кого да поговоря, ако нещо се е пречупило в мен, когато съм бил неспособен сам да си помогна? Никой не ми е обещавал нищо, ама гадно е да те лъжат. Никога не съм си и мислел, че правя нещо като част от играта. Играта е опасна зайгравка, предпочитам да не я практикувам. Може така да съм се афектирал, че като помисля за някоя мисъл и да не мога 5минути да запазя спокойствие и да бъда нормален. За любовта, изобщо не се притеснявам, защото тя извира във човека, стига той да съумее да черпи от извора. Да не мислиш, че ми е било лесно, това да полудея в нестабилност е най-малкото и хубавото от всичко лошо. А ако беш друг, не знам какво щеше да прави