Трите кръста
 

Св. Августин споделя: "За мен съществуват само три кръста – на Христос, на разбойника отдясно и на разбойника отляво". Всички хора след Адам са родени за страдания, всички се разпъват на кръст. Въпросът е: от чия страна на Христовия кръст сме разпънати ние?

 

Господ Иисус Христос започва благовестието Си за царството Божие с думите: "покайте се и повярвайте в Евангелието" (Мк. 1:15). Той казва на всички: "Не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние" (Мат. 9:13). Според св. Августин Бог приема в Рая само покаяли се грешници, и то незаслужено. А всички, които отиват в ада, отиват заслужено… "Защото по благодат сте спасени чрез вярата; и това не е от вас – Божий дар е; не е от дела, за да не би някой да се похвали" (Еф. 2:8).

Св. Августин споделя: "За мен съществуват само три кръста – на Христос, на разбойника отдясно и на разбойника отляво". Всички хора след Адам са родени за страдания, всички се разпъват на кръст. Въпросът е: от чия страна на Христовия кръст сме разпънати ние? Покаялият се разбойник вдясно от Христос е първият човек, който отива в рая. Но участта на другия е двойно трагична. Той не само изтърпява справедливото си наказание на тази земя, но и отива в ада, защото е похулил Бога.

"Всички съгрешиха и са лишени от славата Божия" (Рим. 3:23). Всички сме като двамата разбойници. Всички страдаме. Нека поне страданията ни да имат смисъл. Вечният божествен Логос – Иисус Христос е Логосът, тоест смисълът и животът на християните. Те страдат, но имат Надежда – Самия Христос, Който е казал на благоразумния разбойник: "Истина ти казвам: Днес ще бъдеш с Мене в рая" (Лук. 23:43). Смъртта на християните е надежда, а смъртта на езичниците, атеистите и антихристите е подобна на смъртта на разбойника, разпънат отляво на Христа.

Спомни си за нас, Господи Иисусе, кога дойдеш в царството Си!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...