Беседа за свети пророк Илия
Днес Църквата чества най-необикновения човек, живял на тази Божия земя, най-необикновения човек в целия човешки род. Толкова необикновен, толкова изключителен, че Господ го възнесъл с тяло на небето (4 Цap. 2:11). Възнесъл го с тяло на небето, какво значи това?

Господ е преминал през смъртта в този свят. А вижте, пророк Илия не е преминал през вратата на смъртта, през която преминаваме всички в този свят. И Господ го възнесъл на небето*! Защо е станало това? Защото, братя и сестри, той е бил неизказано велик изповедник на истинния Бог. Човек с пламенна вяра, целият той е бил огън! Неговата вяра е била огън и пламък. Неговият баща Савах, след раждането на пророк Илия, видял ангели Божии, които го хранели с огън и го повивали в пламък, вместо в пелени. И целият негов живот е бил огън и пламък. Този огън на вярата изгорил страстите първо в самия него.

Днес в дивните църковни песнопения се казва, че той е бил „цар над страстите“. Нито една страст не е могла да го обземе, нито да се възцари над него. Той е изгорил всички страсти като с огън. Изгорил е всеки грях с огъня на своята вяра. Целият безгрешен, целият посветен на Бога, той не е позволил нито един грях да се загнезди в душата му и да остане в нея. Но какво говоря? Той е изгорил и смъртта! Между него и Бога не е стояла смъртта. И още нещо, най-важното. Той е изгорил дявола и лъжливите богове на този свят, изповядвал и проповядвал Единия Истинен Бог. Вижте, неговата молитва изгаря водата! Водата гори от неговите думи – каква сила, каква мощ!

Когато излязъл на планината Кармил, за да покаже истинния Бог на израилския народ – а тогава в израилския народ е имало много езичници, много, които били преклонили колене пред лъжливи богове и им служели заедно с цар Ахав и неговата зла съпруга Йезавел, – виждайки, че е останал почти сам, че всички са оставили Истинния Бог, пророк Илия призовал народа и свещениците на лъжливите богове, за да принесат всички жертва (3 Цар. 18:19-40). Нека те първи принесат жертва на своите богове, а след това и аз ще принеса жертва на моя Бог, и тогава ще видим кой е истинен Бог, рекъл Илия на народа. Ако моят Бог от небето хвърли огън върху жертвата и я изгори – Той е истинен Бог. Ако това направят служителите на Ваал и езическите богове, тогава те са истинни. Народът се съгласил, и той приготвил жертва първо за жреците, за лъжливите богове и лъжливите свещеници. И те от зори до мрак викали около жертвеника и молели своите богове да изгорят жертвата, която те са им принесли, но нищо такова не последвало. Понеже минало много време, а лъжливите свещеници не успели да призоват своите богове, пророк Илия им казал: какво става с вашите богове, може би са заети с друга работа, или са легнали да си починат, или спят? Така преминал целият ден, а езическите свещеници не могли да низведат огън от небето. Тогава пророк Илия разсякъл жертвата, положил я на жертвеника върху дървата, изкопал голям окоп около жертвеника, напълнил го с вода и залял жертвата с вода. После се помолил на истинния Господ Бог да низведе огън от небето, да изгори жертвата и да яви Себе Си. И наистина, по неговата молитва слязъл огън от небето и изгорил и жертвата, и дървата, и водата. Тогава Израил извика: „Господ е Бог, Богът на Илия е Истинен Бог“ (3 Цар. 18:38-39)!

Какво правят Божиите светии в този свят? Това, което и пророк Илия: те служат на истинния Бог и Го проповядват. А какво прави дяволът в този свят? Дяволът измисля лъжливи богове в този свят и прелъстява хората. Погледнете как Европа е залята от лъжливи богове. Тези хора какво само не са обявили за свои богове! Културата, цивилизацията, науката, философията, политическите партии. Всичко това са лъжлив бог до лъжлив бог. Нима днес хората не се покланят пред телевизорите, радиото, пред безбройните лъжливи, така наречени културни просветители? Но всъщност кои са те? Какво проповядват? Нищо друго, освен смърт! Нищо друго, освен немощ! А кой е най-трудният, кой е най-важният въпрос на човека в този свят? Смъртта! Ако ние сме смъртни, ако всичко свършва със смъртта – о, колко смешен и жалък е този живот!

Но Господ Христос е дошъл в този свят, показал е Себе Си като истинен Бог, победил е смъртта и е възкръснал. И е дал същата сила на Своята Църква. Вижте, кой днес свидетелства за истинния Бог? Вижте нашия Острог, там свети Василий всеки ден върши чудеса. Вижте манастира на свети Прохор Пшински, на свети Стефан Дечански и много други свети обители; техните свети мощи непрестанно чудотворят и показват, че Господ е Единият Истинен Бог.

Именно тази сила на Възкресението, тази победа над смъртта преди Христа, е явил пророк Илия: възкресил е сина на вдовицата от Сарепта Сидонска и е показал Божията сила (3 Цар. 17:9-24). Показал е, че Бог побеждава смъртта и възкресява човеците от смъртта. Да, свети пророк Илия е най-богатият сиромах в този свят. Той не е имал нищо, освен тяло и облекло, и въпреки това е бил по-богат от всички земни царе. С какво? С Бога! С Неговата сила, с Неговата мощ. Той като човек е живеел на земята и е управлявал небето, заключил небето да не вали дъжд три години и половина (3 Цар. 17:1). И когато той е пожелал, се помолил на Господа – тогава небето се отворило и завалял дъжд на земята (3 Цар. 18:42-45). Такава е била неговата сила.

И не само това. Той, както дивно се казва в църковните песнопения, е вторият Предтеча и първият Йоан Кръстител. свети пророк Илия е втори Предтеча, тоест, ще дойде на земята преди Второто Христово пришествие, за да свидетелства за Него, Истинния Бог. Тогава той ще се яви не само с тяло, но и облечен във вретище, и ще свидетелства за Христа. От неговите уста, се казва в Свещеното Писание, ще излиза огън. Ще му бъде дадена власт от Бога да порази земята с всякакви мъки, да пробуди и отрезви хората, да ги приведе към покаяние пред Бога. Това ще стане преди второто Пришествие на Христа (Откр. 11:3-6). Пророк Илия, човекът, който е по-силен от смъртта, по-силен от греха, по-силен от страстите, по-силен от всички дяволи, ще дойде на земята, за да свидетелства за Христа, и тогава ще го убият на земята. И той ще премине през смъртта, както всички останали хора (Откр. 11:7-10).

Неговите молитви винаги са могъщи, винаги са силни като огън. Нека те да помагат на всички нас. И ние, когато се обръщаме към него в своите молитви, известно е, че той е толкова силен пред Бога, че може да измоли и за нас всичко, което искаме от Бога, да ходатайства пред Него.

Нека неговите свети молитви и молитвите на всички пророци и светии, начело с Пресветата Божия Майка, да ни водят през този свят и да ни удостоят с небесното Царство. И когато излизаме от това тяло, и ние с вяра и смирение да се поклоним на великия и славен пророк и да го молим да изпроси за нас Небесното Царство. За да се удостоим да прославяме Господа Христа, на Когото той така ревностно и саможертвено е служил. Неговите молитви да бъдат наши водители и възпитатели в този свят. Амин. I www.svetosavlje.org.

*В гръцкия и славянския текст се казва, че Господ е възнесъл Илия „като на Небето“ (4 Цар. 2:1 и 11), което значи, както казва св. Григорий Палама, че преди Христовото Възкресение и Възнесение на небето, никой от хората не е можел да достигне там. Иначе казано, пророк Илия пак ще дойде на земята в края на историята, преди Второто Христово Пришествие, и ще умре, т. е. ще бъде убит, и след това ще бъде възкресен от Христос (Мат. 17:11; Откр. 11:3-12). – Бел. ред. В синодалния превод на Библията изразът е „на Небето“ (4 Цар. 2:1). – Бел. прев.

Превод: Татяна Филева

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...