Библейският разказ за Христовото Рождество – събития, хронология и исторически сведения – онлайн беседа от поредицата „Книгата на книгите“


„Тръгна и Иосиф от Галилейския град Назарет, за Иудея, за града Давидов, наречен Витлеем, понеже беше от дома и рода Давидов,
за да се запише с Мария, сгодената за него жена, която беше непразна.
А когато бяха те там, дойде ѝ време да роди;
и роди своя Син първенец, пови Го и Го положи в ясли, защото нямаше за тях място в странноприемницата“ (Лука 2:4-7).
Предстои ни един от най-светлите и чакани празници – Рождество Христово. Разказът за това събитие ни е добре познат от евангелските текстове, но позната ли ни е пъстрата историческа картина, която обгражда раждането на Иисус Христос? Разбирането и идеята за Месия ще видим още в текстовете на Стария Завет, които са осъществени и изпълнени в Новия.
В предстоящата беседа от поредицата „Книгата на книгите“ ще се опитаме да подредим хронологично предходните и последвалите събития, ще се върнем две хиляди години назад, за да видим отблизо случилото се през погледа на библейската археология и история.
Дискусията  ще се излъчва на 17.12.2021 г. (петък) на живо от 18:30 ч. във Фейсбук на страницата на книжарница „Къща за птици“ и на YouTube канала на Православие БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Ще ни гостува доц. Екатерина Дамянова, преподавател в Богословския факултет на СУ, модератори ще бъдат Пламен Сивов – директор на фондация „Покров Богородичен“ и Росица Дреникова – магистър по Църковно изкуство.
Доц. д-р Екатерина Дамянова е изследовател и преподавател по библейска история и археология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1994 – 2000 г. специализира в областта на Библейската археология в Хайделбергския университет, Германия. Реализира специализации и в редица други европейски университети. Ръководител е на Магистърска програма „Извори и традиция на богословието“, която се осъществява от катедрата по Библеистика на Богословския факултет на Софийския университет и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“.

 

Пламен Сивов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет. От 1996 г. е директор на фондация „Покров Богородичен“, на която е също така един от учредителите. Редактор на списание Мирна (1996 – 2008), гл. редактор на списание Свет (2009 – 2011), редактор и автор в портала Православие.БГ. Член на Управителния съвет на Световната федерация на православната младеж SYNDESMOS (1999 – 2003). Автор на много статии за състоянието на Българската православна църква, преводач (от английски и руски) и редактор на книги и периодика.

 

Росица Дреникова е завършила Богословския факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Магистър е по Църковно изкуство в същия факултет. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към участниците в дискусията. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...