„Мъж и жена ги сътвори“: Полът според библейската антропология – онлайн беседа от поредицата „Книгата на книгите“Когато Бог сътвори човека… мъж и жена ги сътвори и ги благослови, и им даде име човек в деня на тяхното сътворение“ (Бит. 5:1-2)

Фондация „Покров Богородичен“ и ателие-книжарница „Къща за птици“ ви канят на първата за тази година среща от поредицата „Книгата на книгите“ – цикъл лекции, посветени на Библията.

В месеца, в който най-много засягаме темата за любовта, ви предлагаме да поговорим за пола – най-първичната и качествена разлика в човека. Изчерпва ли се той само с биологичната страна на въпроса и защо тази тема днес е все по-дискусионна? Какво ни казва Свещеното Писание за сътворението на човека и за пола – даденост или зададеност, дар или избор? Какъв е смисълът на половите отношения и какво е богословското значение на пола?

На тези и много други въпроси ще потърсим отговори в разговора на Росица Дреникова и Пламен Иванов с професор Димитър Попмаринов, преподавател по библеистика в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

 

Проф. Димитър Попмаринов е един от първите преподаватели на основания през 1991г. Православен богословски факултет във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Два мандата е декан на Факултета. Преподава дисциплини в областта на старозаветната библеистика и библейското богословие. Специализирал е в Русия, Швейцария, Холандия. Участник и лектор е в множество научни прояви в страната и чужбина. Представял българското богословие и страната ни на международни научни прояви и лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Виена, Москва, Ню Йорк, Сеул и др. Автор е на книгите „Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литератута“ („Омофор“, 1999), „Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет“ („Фабер“, 2001), „Съвременни богословски проблеми“ („Омофор“, 2004), „Между вярата и разума“ („Омофор“, 2016), „Библейско богословие: академични есета“ („Омофор“, 2018), както и на редица научни студии, доклади и статии в български и международни издания. Проф. д-р Попмаринов е и един от основателите и председател на управителния съвет на фондация „Покров Богородичен“.

Пламен Иванов е филолог и богослов. Завършил е богословие в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Магистратура „Историческо и практическо богословие“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е също Славянска филология във ВТУ със словашки език. Работи като преводач консултант, автор е на публикации в сайта Православие.БГ и списание „Свет“.

 

 

Росица Дреникова е завършила Богословския факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Магистър е по Църковно изкуство в същия факултет. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

 

Лекцията ще се излъчва на 19.02.2021 г. (петък) на живо от 18:30 ч. във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие.БГ на адрес https://www.youtube.com/pravoslaviebg (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към лектора и неговите събеседници. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие.БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...