Патриарх Неофит: Светата Църква не оправдава и не може да оправдава насилственото отнемане на човешки животВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, БОГОЛЮБИВИ МОНАСИ И МОНАХИНИ ОТ
БОГОХРАНИМАТА СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

И тази година навлязохме в периода на светата Четиридесетница и отново ще се подвизаваме в спасителния подвиг на Великия пост. Ще се каем за греховете си и ще молим Бога за Неговата велика милост и човеколюбие към всекиго от нас и към целия свят. С особено усърдие ще Го молим да изтрие сълзите на всички страдащи от разразилата се през последните седмици братоубийствена война в Украйна, да помилва и приеме в Своето Царство всяка невинна жертва на този конфликт.

Светата Църква, която Бог е основал на земята заради спасението на човеците, не оправдава и не може да оправдава под каквато и да било форма и от каквито и да било съображения насилственото отнемане на човешки живот, защото Бог е Този, Който дава живота. Църквата винаги е на страната на истината и правдата, и затова в тези дни на тежко изпитание сме призвани да усилваме молитвите си за възможно най-скорошното прекратяване на войната и завръщането на украинския народ към неговото мирно съществуване. Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем – всеки с каквото има възможност, в постигналата ги беда. В дните, когато целият свят състрадава и оказва всячески помощ и подкрепа на бедстваща Украйна и на нейното население, православна България и родната ни Църква също са съпричастни.

Бог ще приеме подвига на поста и молитвата ни, само ако те бъдат съпроводени с прояви на дейна грижа и истинска любов към страдащите и онеправданите. Постът и молитвата са най-силни духовни оръжия, но помним и казаното от Христа Спасителя: „Гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте“ (Мат. 25:35-36). Христовият образ е във всекиго от нас и, като християни, трябва и сме длъжни да го разпознаваме особено добре в лицата на онези сред нас, които са в нужда и в беда. Великият пост, в който встъпваме днес, е най-добрата възможност да засвидетелстваме на света, че носим достойно името Христово. Нека я използваме!

На всички вас благопожелаваме от сърце лек пост, мир в душите и сърцата, дръзновение във вървенето по пътя на вярата и християнската ни надежда, а най-много от всичко любов, която да намира своите изяви в милосърдие и добротворство към всеки нуждаещ се.

Нека с Божия помощ преминем този усилен период и достигнем деня, в който ще се поклоним на Славното Христово Възкресение!

Божият мир, Неговата любов и велика милост да бъдат с всички нас!

Лек и спасителен пост!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

7 март 2022 г., София

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...