Банкери и ученици работиха заедно


Днес служители на Първа инвестиционна банка и деца сираци правиха заедно поздравителни картички. Така бе представен пред медиите проектът „Творчески и трудови занимания за деца и младежи, настанени в институции” на фондация „Покров Богородичен”, частично финансиран от фонда „Социална отговорност” на „Първа инвестиционна банка”. Децата посетиха централата на на улица „Драган Цанков”. Най-напред те показаха на банкерите как изработват картичкиите, а после банкерите им показаха работните си места. Албена Иванова – координатор на проекта разказа по-подробно за него: „Включвайки се в програмата, децата изработват ръчно поздравителни картички, които после биват продавани и парите се дават отново на децата, които са ги изработили.

Проектът цели преодоляването на социалната изолация на деца от домове за деца лишени от родителски грижи и интегрирането им в обществото с оглед на повишени шансове за трудова и личностна реализация след напускането на институцията. Повечето от възпитаниците на Домовете имат недоизградена система от навици и непоследователен дневен режим, а предвидените в проекта занимания спомагат за изграждане на устойчиви трудови навици. Със заниманията участниците практически усвояват нравствени качества като трудолюбие, дисциплинираност, чувство за отговорност – към себе си и към групата, а също самокритичност и самостоятелност.

Получаването наготово на храна, подслон, дрехи, джобни пари и т. н. се заменя с постепено оценяване на постигнатото и придобитото чрез лични умения и труд. Така се достига основната цел – по-добра подготовка за самостоятелен живот на деца и младежи, лишени от родителска грижа чрез формиране на трудови навици, полезни умения и възпитание на нравствени добродетели. Проектът работи и постига целите си. Освен това картичките се харесват и търсят. Хубавото е, че от началото на проекта през 2003 година работата се е увеличила повече от 7 пъти.”
Госпожа Мая Георгиева, изпълнителен директор на Първа инвистиционна банка поздрави децата и разказа, че изпраща от техните ръчноизработени картички по цял свят и те много се харесват навсякъде. Освен това, обеща тя от името на банката, която представлява че ще продължат да подкрепят децата и допълни: „Ще се гордеем с успехите ви, като с успехите на собствени деца.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...