Изложба в Народното събраниеИзточник: Народно събрание

Копия на миниатюрата от Манасиевата хроника „Покръстване на българите” и на преписа от 10-11 век на отговорите на папа Николай Първи на въпросите на княз Борис Първи са включени в експозицията „1100 години от успението на Св. цар Борис Първи Михаил”.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински откри на 25 април 2007 г. изложбата в Клуба на народния представител в парламента. Тя е осъществена с помощта на Народната бибилиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Главно управление на архивите при Министерски съвет и личния архив на проф. Михаил Енев. В експозицията са и копия на преписката между княз Борис Първи и папа Йоан Осми от секретния архив на Ватикана, на ръкописа от Зографския царски поменик от 1709 г., съхраняван в Света гора, както и на миниатюрата „Покръстване на българския княжески двор” от Мадридския препис на Хрониката на Йоан Скилица.

Председателят на парламента отбеляза, че в изложбата са поставени  три акцента, които отразяват трите измерения на делото и личността на цар Борис Първи – приемането на християнството като религия на българската държава, съхраняването и развитието на делото на Кирил и Методий и образът на Борис Първи в българските храмове. Георги Пирински посочи, че приемането на християнската религия е повратен момент в развитието на България, възприемане на нова цялостна цивилизационна ориентация на българското общество. Изборът на Борис Първи е избор, определил за хилядолетия развитието на страната ни, подчерта председателят на Народното събрание. Признанието за неговото дело е намерило първи и много силен израз в канонизирането му веднага след смъртта му и обстоятелството, че той е най-изобразяваният български владетел в християнските ни храмове, каза Георги Пирински.

Гости на изложбата бяха депутати, представител на Св. Синод на Българската православна църква, видни общественици и представители на медии.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...