Митрополитът академик


Източник: Сега

Размахът на варненския владика Кирил е тъй необятен, че дори бе удостоен с руска награда за заслуги по проблемите на сигурността, отбраната и законовия ред.

Лятото се оказа добро за българската църква. Архонт Слави Бинев защитава православието в европарламента, отец Боян Саръев се превърна в най-ярък символ на патриотизма, а пък варненският митрополит Кирил стана… академик.

Пише го черно на бяло в сайта на варненската митрополия. Ето какво четем там: "Преди концерта (няма значение кой, бел. а.) Генералният консул на Руската федерация в гр. Варна г-н Анатолий Щелкунов връчи на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил високо отличие – диплома за Академик…" Хайде сега познайте на чия институция е дипломата? Продължаваме да четем: "…на руската Академия по проблемите на сигурността, отбраната и законовия ред". Т.е. Кирил Варненски, досега един обикновен доктор по богословието, вече е академик. И то в необятната нива на знанието, в която орат ФБР, МОСАД и ФСБ.

За какво точно Русия му дава дипломата, сайтът мълчи. Кирил нито терористи е обезвреждал, нито пък диверсанти е ловил на границата, само е специализирал в Московската духовна академия. Зевзеци веднага подхвърлиха, че премиерът Станишев и вътрешният министър Петков не бива да го пренебрегват като експерт в новата Агенция по сигурността.

За Кирил е писано толкова много, че публикациите сигурно са повече и от космите на гъстата му брада. Скандалите го съпътстват още от времето, когато вкара църквата в Международната ортодоксална банка "Св. Никола". Последно се прочу с мащабния строителен размах, с който ще даде на миряните ваканционни селища и СПА центрове. Малцина обаче знаят, че Кирил строи и църкви, бори се – колкото може, и срещу сектите. Няма майтап – Кирил върши и добри дела, които лошите хора понякога забравят.

Варненският митрополит е нещо като събирателен образ на цялата ни църква в момента. Гледаш го тромав, внушителен и благочестив, пък отвътре пипето му не просто сече, ами реже като флекс… В същото време като типичен младеж (53 години са си младенчески за синодалната възрастова група) е такъв ексцентрик, какъвто и в шоубизнеса няма. Няма друг митрополит, който в свободното си време да рита футбол из училищните дворове, да цъка билярд в кафенетата и да подвиква на репортерите: "Пишете, че там презервативи ще се хвърлят и ще има червени фенери" (по повод поредния бизнес проект).

Митрополит Кирил наистина е натура, пълна с противоречия. Способен е два часа монотонно да реди, че е редно да се отворят досиетата на ДС, пък накрая да рече, че времето за това е безвъзвратно отминало. Хем твърди, че църквата не трябва да страни от проблемите на хората, хем се сърди, когато хората се набъркат в проблемите на църквата. "Аз съм верен на принципите си. Винаги съм бил християнин, патриот и фен на ЦСКА", описва себе си архиереят. Стилът му може да е странен и да не издава смирение, но пък се нрави на патриарх Максим. Иначе нямаше да го посочи за заместник, докато бе болен. Както е тръгнало, един ден Българската православна църква наистина може да се оглави от цесекар. Затова е добре да се знае всичко за него – и хубавото, и лошото.

Политическите му забежки

През 2005 г. Кирил се изкуши от политиката – подкрепи протестите във Варна срещу готвеното назначение на областен управител от ДПС. Сред протестиращите беше и Дружеството за приятелство с Русия и народите от ОНД. Но Кирил всъщност не даде рамо толкова на приятелите си от Русия и "Атака", колкото на НДСВ. "Редно е постът да бъде даден на партията, спечелила най-много гласове на изборите", заяви владиката по адрес на царската партия, която бе победила в града на току-що приключилия парламентарен вот. Но не щеш ли, Светият синод се разсърди от политическите изяви, варненските свещеници слязоха от барикадите. Един поп, който упорито лягаше по релсите, после се оказа низвергнат… "Излизаме от протеста, защото НДСВ не се включиха", обясниха накрая приближените на Кирил. Остана усещането, че не търговците, ами – по-лошо, политиците са влезли в храма.

Църкви срещу джамии

Не всичко във варненската епархия обаче е бизнес и политика. Има и добри случки. През 2004 г. Кирил създаде комитет "Православни ценности", чрез който – засега за хубаво, се намесва в гражданските дела. Началото бе трудно и малко странно – първата задача на комитета бе да се спре гейпарад на организацията "Джемини" във Варна. "Това е един от най-големите грехове и затова не можем да допуснем той да се върши на обществено място", изказа се Кирил за хомосексуализма. Гейовете бяха изгонени. После комитетът започна да се занимава с далеч по-смислени задачи. Започна да се бори за налагането на вероучение в училищата. Изготвена бе концепция, в която бе изчислен хорариумът клас по клас, както и темите, които трябва да се преподават. Поповете тръгнаха да агитират децата да се записват в извънкласни форми, а концепцията бе представена на образователния министър Даниел Вълчев.

Варненският регион вероятно е единственият в страната, в който наред с джамии се строят и църкви. Заслугата също е на Кирил. В края на миналата година бе направена първата копка на храм "Свети Мъченик Прокопий Варненски ". Дълго време духовниците се мъчеха да издействат терен, в крайна сметка склониха общината да предостави парцел в широкия център на Варна. В ход е и проект за църква в квартал "Чайка". Наскоро започна строеж и на три нови храма в селата край Варна. В София реставрацията и осветлението на храмовете започнаха преди 2 години, а във Варна това отдавна е факт.

Но най-големият успех на комитет "Православни ценности" засега е противодействието на сектите. Няколко пъти бяха проваляни мероприятия на съмнителни проповедници, като за целта поповете сигнализираха общината, а после протестираха на мястото на сбирките. Преди дни комитетът се включи и в демонстрацията срещу строеж на офис сграда на "Свидетели на Йехова".

Минало незабравимо

Отдавна се твърди, че Кирил, както и много други клирици, е свързан с ДС. Последно версията бе подхвърлена отново от близкия до ДСБ проф. Калин Янакиев. Кирил, чието светско име е Богомил Петров, е племенник на висшия офицер от ДС Христо Маринчев, ръководил отдел "Православна църква" в Дирекцията по вероизповеданията по времето на социализма. Евгени Димитров, зам.-председател на бившата комисия по досиетата, каза преди време, че когато започне отварянето на архивите, ще излязат много данни за висши клирици. Настоящата комисия все още не ги е проверявала за принадлежност. Но има и мнения, че папките са прочистени.

През 1979 г. гръцката полиция нарочва Кирил за български шпионин и го гони от Света гора. Той обаче твърди, че се скарал с местен монах, който се е мъчил да го вербува за заговор срещу игумена на Зографския манастир. Гърците не искали в манастира да има учени българи и така съчинили лъжата за него.

"Трябва да се гледа кой как работи в епархиите, по делата ще ги познаете". "Срещал съм се с много хора. Аз откъде да знам кой кой е?". "Не съм подписвал, със сигурност не съм подписвал (документи на ДС – бел. а.)" – това са част от изявленията на Кирил по темата.

Ваканционно просвещение

Това, което е най-безспорно за митрополита, е, че е идеален строител на капитализма.
Най-известното от тях е в село Рогачево, в близост до курорта "Албена". Там църквата взе земи край морето, като уж идеята бе да се строи църква. Изведнъж обаче се оказа, че теренът е заменен с неатрактивни парцели, а край брега ще има хотелски комплекс. Цялото църковно настоятелство, което се възпротиви на бизнес проекта, бе подменено. То имаше неблагоразумието да не се съгласи да даде земята на църковната фирма "Напредък 2006". Впоследствие собственици на земята се оказаха група фирми за търговия с храни и горива, собственост на украински граждани.

Покрай историята в Рогачево Кирил се скара и с подчинените си в епархията. В стремежа да му излъскат имиджа те се престараха и обвиниха в далавери шефа на имотите в Светия синод Митко Секулов и адвоката на варненската епархия Веселин Панов. Кирил толкова се разсърди, че още на другия ден ги накара да пишат покайни писма.

Друг бизнес проект на владиката е истински туристически бисер, съчетаващ три в едно – СПА комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селищe ще бъдат събрани върху 13 дка църковна земя в непосредствена близост до вилата на Кирил край резиденция "Евксиноград". За инвестиционните мащаби на владиката говори и покупката на манастира "Св. Пантелеймон" край Преслав. Той струваше 664 000 лв. Така и не стана ясно откъде са тези пари.
"Нищо незаконно не се прави. Това са нормални стопански дейности", заявява всеки път Кирил, когато някой го жегне за проектите. От време на време се обаждат и представители на други вероизповедания, които го подкрепят – нормално било църквата да се грижи за поминъка си. Едно време отците гледали ниви с жита, днес – хотели. Работата била една и съща.

Бъдещето

Кирил винаги е твърдял, че не се натиска да е патриарх. Въпреки това несъмнено е сред хората, които един ден биха наследили Максим. Борави с пари, амбициозен е, има и политически връзки… С една дума – размахът му е много по-мащабен от руската диплома за академик на сигурността.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...