Откриха монети с Христос на тронСтандарт

Уникални сребърни монети, на които Христос е седнал на трон, откриха във Велики Преслав. Съкровището бе извадено вчера от археолога Ангел Конаклиев при разкопки на старата българска столица.

Екипът попадна на 50 старинни венециански и сръбски грошове от XIII и XIV век. До образа на Христос по тях има надписи на гръцки и латински думи dux (вожд) и rex (крал).

От другата страна са нарисувани светци, които според специалистите са Силвестър и Стефан. Археолозите откриха и оловния владетелски печат на цар Петър, син на Симеон Велики. Разкопките продължават и в древния град Мисионис край Търговище.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...