Празник в Сборяново


Камбанен звън днес възвести началото на християнския събор в местността Сборяново. Празникът навръх Илинден започна в 9.00 часа в храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Исперих, където Русенският митрополит Неофит, в съслужение със свещеници от Русенска епархия отслужиха тържествена света литургия.

След службата бе осветена икона на св. Илия, както и курбан -на поляните до хижа "Ахинора". Участниците в събора подкрепиха идеята за построяване на храм в местността Сборяново.

Християнският събор е четвърти по ред и с него се възражда една многовековна традиция, тъй като от 1947 г. той е бил забранен. Днес негов организатор е сдружение "Сборяново" с председател Стойко Николов. За доброто настроение по време на събора се погрижиха фолклорни състави от Североизточна България.

Кратка история на местността Сборяново

В североизточната част на Лудогорието и Разградска област се намира историко-археологическият резерват "Сборяново". Той е уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност до наши дни. Разположен е по поречието на река Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари. В началото на първото хилядолетие преди Христа по тези земи възниква най – значителният културно – религиозен, а по късно и политически център в севернотракийските земи, основан от гетските племена. Това е време на съществени икономически и културни промени. От този период датира и най-старото и голямо по площ светилище на територията на Сборяново, както и могилен некропол, състоящ се от пет ниски могили.

Очарованието на резервата "Сборяново" е не само в съхранените древни паметници и жива традиция, но и в неповторимата природа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...