Академични преподаватели отправиха призив към Вселенския патриарх за възвръщане на достойното място на Българската патриаршия



Korona patriarh2Писмо, подписано от 256 академични учени, университетски преподаватели, интелектуалци и публицисти, отправя призив към Вселенския патриарх за възстановяване на Българската патриаршия на петото място в диптихите на православните църкви.

Подписката е оглавена от известния старобългарист проф. Климентина Иванова, а сред подписалите я са двама академици – Васил Гюзелев и Георги Марков, 28 професори, 32 доценти и 16 доктори на науките. Сред тях преобладават историците, но има също така богослови, медици, дори икономисти.

p1010493

Проф. Климентина Иванова бе сред делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор през 2013 г.

Сред подписалите Призива се четат имената на световноизвестните византолози проф. Василка Тъпкова-Заимова и проф. Иван Божилов, на медиевистите проф. Христо Матанов, Пламен Павлов и Георги Николов, на преподавателя в УНСС проф. Христо Кожухаров, старобългаристите проф. Анна Мария-Тотоманова и проф. Боряна Христова, директор на Народната библиотека, на преподаватели от Софийския, Нов български, Великотърновския, Пловдивския и Благоевградския университет. Подписката е подкрепена и от проф. Хилде Фай, известен изследовател от Германия на Пенчо Славейков – тя е католичка, но горещ привърженик на БПЦ.

Инициатори на подписката са водещият на ТВ предаването „Вяра и общество“ д-р Горан Благоев и д-р Георги Кръстев. Документът ще бъде връчен на Вселенския патриарх Вартоломей по време на визитата му у нас.

В писмото, адресирано до патриарх Вартоломей, се казва: „Исторически факт е, че на поместния събор в Лампсак през 1235 г., тогавашният предстоятел на Константинополската патриаршия и Ваш далечен предшественик – св. Герман ІІ, със съгласието и подписите на патриарсите на древните църкви на Александрия, Антиохия и Йерусалим въздига Българската православна църква от Архиепископия в Патриаршия, чиято първопрестолнина е столицата на тогавашната българска държава – Търново. Така до османското завладяване на Балканите през ХІV в. Българската патриаршия заема пето място в диптихите на православните църкви…. Според томоса на Вселенския патриарх Герман II и останалите патриарси, въздигането в патриаршия е „вечно и неотменимо”.

За съжаление, в наше време древнопросиялата Българска патриаршия е лишена от това исторически полагащо й се достойнство и в диптихите на поместните православни църкви фигурира едва на последно място в списъка на патриаршиите. Смятаме, че това е историческа несправедливост, която накърнява духа на братолюбие и единство в Светото православие. Не е редно, църкви, които са получавали от Българската патриаршия богослужебни книги и духовници, по-късно от нея са били издигнати в патриаршеско достойнство, днес да заемат в диптихите места преди нея, а тя да е предпоследна или последна. Този въпрос бе поставен и от делегацията на Българската патриаршия на Междуправославната предсъборна комисия в Шамбези (Швейцария) през есента на 2011 г.

Като предстоятел на Църквата-майка, от която Българската патриаршия е получила своето достойнство през ХІІІ в., молим най-синовно Ваше Всесветейшество да поставите въпроса тя да бъде върната на полагащото й се пето място в диптихите на предстоящия Всеправославен събор, който възнамерявате да свикате през 2016 г. и за който православният български народ молитвено Ви подкрепя.“

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...