Божидар Димитров получава храм като коледен подарък и крои да възстанови Охридската архиепископияБГ Фактор

Със заповед на министъра на културата проф. Стефан Данаилов за управление на НИМ бе предадена църквата "Свв. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в село Добърско, Разложко. Църквата, кръстена на двама особено почитани от българите през Средновековието воини-светци според местно предание е построена от войниците на цар Самуил. Църквата е богато изографисана през 1614 г.

"Това е достоен за мен коледен подарък от министъра – заяви Божидар Димитров. – В предходните години получих за управление Боянската църква, "Св. 40 мъченици", Земенския манастир. С помощта на обществото и Министерството на културата оправих всичките им проблеми. Имам вече църкви и манастири за една епископия. Затова се замислям дали да не възстановя българската автокефална архиепископия със седалище в Охрид. Тя е учредена от светско лице (император Василий ІІ) през 1019 г. и ликвидирана пак от светско лице (турския султан) през 1767 г. Затова може да бъде възстановена пак само от светско лице, какъвто съм аз".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Al Rashid каза:

    Да плачем ли, да се смеем..
    Кой казва че светлият социялизъм все оше е блян? Ето че го достигнахме, двама червени сатрапи си подаряват храмове, кой от двамата е по-луд, все още се изяснява.

  2. faf каза:

    Ето ги мушмороците,какво правят в църквата.А онези с булата им се лигавят по партита и приеми,защото зависят от тях.