Българите вярват, че ни управляват илюминати, че рептилите са сред нас и че Ванга е пророчица40% от българите вярват, че съществува тайно общество (илюминати), което управлява света, а три четвърти от хората у нас (75%) са убедени, че петричката врачка Ванга е истинска пророчица.
Това показват данните от проучване на Изследователски център „Тренд“, финансирано от вестник „24 часа“ сред 1004 души над 18 години.

29% от българите вярват в съществуването на извънземни, а 14%, че извънземни живеят сред хората, вероятно под формата на рептили. 19% пък са на мнение, че хората са установявали контакт с извънземни, но че това умишлено се пази в тайна.

Данните регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани с свръхестествени способности на хора.

75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. Тук любопитното е, че резултатите не варират особено според възрастта. Прави впечатление, че дори и най-младите анкетирани от възрастова група (18-29 г.) в голямата си част (63%) смятат петричката врачка за прероден Нострадамус.

Според  63% от хората у нас сред нас живеят и хора със свръхестествени способности, а още повече са тези, които са убедени, че има и гадатели.

Малко повече от половината българи смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Повече българи вярват в магии (45%), отколкото тези, които не вярват (43%).

В проучването бяха тествани и различни световни конспирации. 40% от българите вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света, т.нар илюминати.

Тук любопитното е, че дори малко под половината от хората с висше образование споделят това виждане.

От „Тренд“ са тествали и нагласите по отношение и на друга конспирация, а именно дали има изкуствено създаване на болести с цел продажба на нови лекарства – 66% посочват, че вярват в това.

По отношение на въпросите, свързани с Кемтрейлс и ХААРП, данните показват високи дялове на непознаване на темата – над 50%. Видно е че за българите тези въпроси са по-далечни и нямат изградено мнение в тази посока.

33% е делът на хората, които вярват в прераждането на човека, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%).

36% посочват, че вярват в съществуването на рая и ада. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от възможните обяснения е по-високата степен на религиозност в малките населени места.

35% от българите признават, че са посещавали гадател(ка) / ясновидец / ясновидка / ходжа. Впечатление прави, че в селата и малките населени места тази практика е по-разпространена за разлика от столицата.

73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие / беда, докато 24% не го правят. 12% посочват, че хвърлят сол за късмет, докато 84% не го правят. Тук, разбира се, за сметка на чукането на дърво, процентът е по-нисък и с оглед на невъзможността винаги да имаш сол под ръка. Относно носенето на червен конец против уроки и лош късмет, 35% от българите посочват, че носят червен конец, като данните показват също, че делът на жените (49%) е значително по-висок спрямо този на мъжете (21%), които го правят.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...