Българските римокатолици ще посрещнат частица от мощите на св. Тереза Авилска


Avila_SaintTheresa

Статуята на св. Тереза в родния й град Авила

От 10 до 13 март римокатолическата общност в България ще посрещне частица от нетленните мощи на св. Тереза Авилска. Пристигането на тази ценна за римокатолическите християни реликва (дясното стъпало на светицата) в България е по повод 500-годишния юбилей от рождението на света Тереза Авилска.

В България мощите на светицата ще се съхраняват в манастира „Св. Йосиф“ на монасите от римокатолическия орден на кармилитаните, а след това – и в манастира „Свети Дух“ на сестрите кармилитки в София, като всеки желаещ ще има възможността да отдаде почит на реликвата.

На 11 март (сряда) ще бъде представено и изданието „Книга за моя живот” на св. Тереза Авилска (изд. фондация „Комунитас“). Премиерата ще се състои в Духовния център към манастира „Св. Йосиф” на отците кармилитани в София (ул. Анджело Ронкали 2) от 18.30 ч.

Света Тереза Авилска е испанска мистичка (1515-1582), която, заедно със св. Йоан Кръстни, основава римокатолическия орден на босите кармелити и кармелитки. Тя е първата жена, заедно със света Катерина Сиенска, обявена за Учител на Римокатолическата църква през 1970 г., и е сред светиите, провъзгласени за покровители на Испания.

Мистическите съчинения, разкриващи разбирането за молитвата на света Тереза, са особено популярни и ценени в целия западен християнски свят, към тях са насочени и някои критики най-вече от представители на православното богословие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...