Български и македонски архиереи обсъдиха на среща бъдещи действия по въпроса за каноничния статут на Македонската църкваНа 21 декември в синодалната палата се е състояла среща между синодалните комисии на Българската и Македонската православна църква по въпроса за каноничния статут на Македонската църква, съобщава официалният патриаршески сайт.

В съобщението се казва, че с братска любов в Христо архиереите са обсъдили ситуацията около Македонската църква и нейния каноничен статут и в единомислие в името на добротворството и братските взаимоотношения са начертали действия за реализиране на взетото решение от Св. Синод на Българската църква от 27 ноември тази година.

Комисията от българска страна е в състав: Старозагорски митрополит Киприан – председател на комисията; Ловчански митрополит Гавриил; Пловдивски митрополит Николай, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Врачански митрополит Григорий.

От македонска страна, комисията е в състав: Македонски архиепископ Стефан, Преспанско-Пелагонийски митрополит и администратор Австралийско-Новозеландски Петър, Дебърско-Кичевски митрополит и администратор Австралийско-Сиднийски Тимотей и Хераклейски епископ Климент, секретар на комисията.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...