Втори летен лагер в Софийска духовна семинарияС благословението на Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий – ректор на Софийска духовна семинария, от 19.08. до 24.08.2022 г. Сдружение за социални и културни инициативи (ССКИ) организира и проведе дневен лагер в СОДУ.

Децата на възраст от 7 – 15 години, организирани от членовете на Сдружението, в рамките на тези шест дни пяха, рисуваха под диктовка, изработваха восъчни свещи, умело връзваха възли в макраме, спортуваха, забавляваха се, приемаха от всичко с пълни шепи и отворени сърца.

Без боязън, а с онази чиста детска наивност задаваха своите въпроси на отците и епископ Пахомий, които бяха близо до тях и щедро предоставиха обновената и модерна база на единствено по рода си училище в София. Всички бяха ободрени от радостта да общуват по между си, да играят заедно, да се състезават редом, да побеждават, а понякога и заедно да преглътнат загубата. Впуснаха се  в незабравимо приключение – да търсят кораба на Ной в отборната игра, създадена от ССКИ специално за терена на Семинарията. Съобразяваха отговорите си, решаваха бързо за време различни ребуси, които бяха ключ към всяко следващо ниво и стъпка до целта на играта.

Готвиха заедно, а кулинарното ателие даде своите изненадващо вкусни и красиви резултати, макар и постни – торти, плодови кораби и питки. Насищащите обеди, приютени в семинарската трапезария, и следобедните закуски бяха любими моменти за много от лагеруващите.

Поразсъждаваха върху добро и зло и потърсиха отговори по време на запомнящите се беседи, изнесени от г-н Светослав Костарев, притежаващ дългогодишен опит в провеждането на детски лагери.

С подкрепата на Poklonnik.bg участваха в пешеходен тур по древна Сердика, а събитията за отминалата епоха оживяха в завладяващия разказ на г-жа Нина Колева. Успяха да се насладят на спиращата дъха гледка от камбанарията на храм Св. Александър Невски – едно незабравимо преживяване.

Отново с подкрепата Poklonnik.bg децата успяха да посетят Германския манастир недалеч от София, където бяха топло посрещнати и приветствани от игумена – йеромонах Пимен. Пътуваха и до Рилския манастир, където се поклониха на чудотворните мощи на небесния закрилник на България – св. Йоан Рилски. Въпреки променливата прогноза, сякаш специално за тях се отвори добро и сгодно време, усмихна се слънцето, за да стигнат до мястото където се е подвизавал светеца – Пещерата на св. Йоан.

Посещението на Аквапарк Възраждане им донесе радостни и дъждовни емоции, но все пак всички се докоснаха до разнообразните съоръжения и атракции.

Пребогатата и разнообразна програма се осъществи благодарение на щедростта на анонимен дарител, който изцяло пое разходите за лагера. С дълбока благодарност и признателност организаторите на лагера му пожелават здраве и благоденствие.

 

Източник: Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...