Във Варна се открива Дневен център за зависими младежиНа 16 юли 2010 г. от 11.00 часа, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит д-р Кирил с тържествен водосвет ще открие и освети Дневен център и защитено жилище за зависими към психоактивни вещества младежи. Помещението е предоставено от Областната администрация на града на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. благоверен княз Боян-Енравота, Първомъченик Български”, Варна.

Сред поканените гости са Областният управител Данчо Симеонов, Кмета на града  Кирил Йорданов, Председателя на Общинския съвет Николай Апостолов, районният кмет, дарители и съмишленици.

Благодарение на тяхната помощ и подкрепа Православният център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. благоверен княз Боян-Енравота, Първомъченик Български” вече 7 години осъществява дейност, насочена към преодоляване на зависимостите към психоактивни вещества (ПАВ) сред младежите.

Центърът развива единствената рехабилитационна програма в България, базирана на православната духовност и е единствената рехабилитационна програма на територията на Община Варна.

Православният център за духовно обгрижване на наркозависими е създаден през 2004 г., по инициатива на енориаши и младежи, излекувани наркозависими, с помощта на прот. Георги Фотакиев и с финансовата помощ на манастира "Св. Константин и Елена", Катедрален храм "Успение Богородично" и енориите към храмовете "Св. Пророк Илия", "Св. Димитър", "Св. Атанасий", "Св. Успение Богородично", "Св. Петка", "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Програмата се реализира в двора на храм  "Св. Цар Борис" в квартал „Аспарухово”. Центърът реализира рехабилитационна програма за пълнолетни младежи, зависими към ПАВ с 24 ч. контролирана среда. Програмата е с два модула. В първият модул се извършват следните дейности:

– Мотивиране на зависими към ПАВ за започване на лечение.
– Оказване на подкрепа на семействата на зависимите към ПАВ.
– Групово и индивидуално духовно обгрижване на зависимите към ПАВ (целящо да подтикне младежите към промяна на поведението чрез личностно общение с Бога, чрез възприемане на християнските морални ценности и чрез преосмисляне на досегашния начин на живот). Води се от духовници.
– Трудова терапия (има за цел да се придобият трудови навици от зависимите към ПАВ лица. Ръководи се от трудови терапевти).
– Спортна терапия (има за цел да развие физическата издръжливост на зависимите към ПАВ).
– Обгрижване на родителите и семействата на зависимите към ПАВ лица, което се води от духовници. Целта е да се подкрепят родителите и семействата на зависимите към ПАВ за осъзнаване проблема на децата им и промяна в отношението на родителя към детето.

Вторият модул е насочен към ресоциализацията на зависимите. Изградено е защитено жилище, където зависимите водят сравнително самостоятелен живот. Извършват се следните дейности:

– Оказване на подкрепа за намиране на работа.
– Оказване на подкрепа за продължение на образованието, започване на квалификационни и преквалификациони курсове.
– Оказване на помощ за създаване на нови приятелски връзки.
– Оказване на помощ при решаването на конфликти на работното място.

За период от 7 години тук са намерили подкрепа и помощ 128 зависими към ПАВ младежи и техните семейства. Приблизително около 60-70 от тях са останали чисти, но другите дори и при рецидив все още разпознават Църквата като единственото общество, с което се идентифицират. Тоест, независимо от грешката, която са извършили, те продължават да се борят по единствения възможен начин.

Центърът съществува благодарение на подкрепата на енорията на храм "Св. Цар Борис", с помощта на дарители, Социална асоциация "Св. Андрей", Община Варна и Областната управа.

За 2008 г Община Варна е предоставила 26 000 лв. за нуждите на Центъра. Областната управа е предоставила помещение за защитено жилище.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...