Възстановен храм ще освети Сливенският митрополитИзточник: Darik news

Сливенският митрополит Йоаникий ще освети на 23 септември възстановения храм "Свети Георги Победоносец", който е разположен в средновековната крепост Русокастрон, село Русокастро.

Вече втора година Община Камено, заедно с Бургаския регионален музей и фондация “Русокастрон”, реставрират древната светиня. Археолозите откриват, че преди години на това място е било изградено древно тракийско селище. Намерени са още останки от манастир и многобройни гробове около него. Историците предполагат, че храм “Свети Георги Победоносец” е бил построен в периода между V и VI в. и е бил средище на книжовността, развила се по това време в региона.

След като бъде осветен храма, в специално изградена до него крипта ще бъдат  положени костите, открити от учените при разкопките в средновековния некропол.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...