В Пловдив наградиха победителите в националния конкурс “Бог е любов”


На 26 и 27 април Пловдивска митрополия и РИО на МОН бяха домакини на церемонията по награждаването на победителите в VIII Национален конкурс “Бог е любов”, организиран от МОН под патронажа на Светия Синод на БПЦ. Двадесет и седем ученика от първи до дванадесети клас от цялата страна стигнаха до финала в жанровете стихотворение, есе/разказ, рисунка и приложно изкуство.

Конкурсът се проведе първо на регионално ниво, а комисии в областните инспекторати са класирали до първи март най-добрите творби, които са изпратени на националното жури. Тази година то беше в състав: председател – проф. д-р. Иван Желев, преподавател в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и членове: Ваня Станчева – старши експерт в РИО София – град; Миленка Йоцова – учител по Изобразително изкуство и Религия; Милен Бонев – художник; Весела Шушлина – учител по български език и лтература и Панчо Василев – богослов.

В конкурса се присъжда само по една награда в определените жанрове във възрастовите групи. Най-малките победители са Йоанна Ангелова – първокласничка в НУ “Отец Паисий”, гара Елин Пелин, която получи наградата за стихотворение и връстничката й Белослава Авджийска от 133 –то СОУ “А. С. Пушкин” – София. Трима абитуриенти от страната също са призьори. Това са Милеслава Богданова от ПМГ “Яне Сандански” – гр. Гоце Делчев и носителите на Голямата награда – Николай Стоев и Васил Цветков от Гимназията за дърворезба и приложни изкуства “Йосиф Вондрак” в Русе, чиято творба бе сред изложените в салона на Митрополията. Те са изваяли дърворезбено кръстно кандило с нарисувана от тях икона на Спасителя в средата.

Наградената дърворезба

Журито е номинирало със специални награди две деца. Домакините бяха осигурили щедри спонсори за събитието. Петзведният лукс и комфорт на пловдивския хотел “Лайпциг” зарадва децата, които в неделя след обяд посетиха културни и исторически забележителности на Пловдив, както и някои от храмовете. В ролята на гидове се проявиха на много високо ниво протойерей Емил Паралингов и домакинът – старши експертът по Религия Евгений Гюнов, който се отличи с отлична организация и координация в двудневната среща на деца, учители, родители, представителили на МОН и клира, обединени от идеята за ролята на православните виждания за житейския мироглед.

Освен емблематични за Пловдив забележителности като амфитеатъра, възрожденските сгради в старата част, знакови останки от богатото минало, децата се възхитиха на храмове, в някои от които има стенописи на Захарий Зограф, Станислав Доспевски и Никола Одринчанин. В църквата “Св. св. Константин и Елена” всички усетиха полъха на историята, покланяйки се на иконите от т.нар. Виенски иконостас и чудотворната икона на храмовите светци. В притвора на старинната църква,посветена на руските освободители в катедралния храм “Св. Успение Богородично” учениците се възхитиха от великолепието на художествените сцени с мотиви от разгрома на Априлското въстание.

Деца, придружители, гости и жури посрещнаха прави Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, който ги благослови и произнесе прочувствено слово за обичта на Спасителя към децата, за прекрасната инициатива на конкурса, който спомага за разпространението на християнските ценности и сближава децата в името на любовта на Твореца и към Твореца, “в Чиято прегръдка има място за всички”. Владиката подчерта, че вероучението не ще даде пълно знание за вярата, не ще предпази съвсем от съблазните на времето, но борбата със злото ще е по-ефективна чрез уроците на християнския мироглед. “Институциите трябва да си подадат ръка сртещу вируса на злото!” – подчерта дядо Николай. Той се похвали, че в града под тепетата има пълна координация между светската и духовната власт и в следствие на това 1800 деца в града изучават Православието в паралелки СИП и ЗИП. Архиереят се обърна към децата с думите, че “Иисус е най-верният приятел в живота, който никога няма да ги подведе”. Той им пожела да развиват талантите си за прослава на милото ни отечество и Православието, като изказа благодарност към родителите на децата, които са ги оставили “да дохождат при Него”.

Благодарност към учителите изказа председателят на националното жури проф. д-р. Иван Желев. Домакинът Евгений Гюнов заяви в словото си, че конкурсът, в който участват толкова много деца, показва, че любовта е жива в сърцата им и по делата им личи, че са Христови. Шефът на РИО на МОН в Пловдив Петър Нейчев връчи наградите на децата с много топли слова, в които прозираше колко близки са контактите му с представители на клира. “Бог е любов и Той е с вас!” – се обърна към децата Петър Нейчев.

Творбите на наградените ученици украсяваха фоайето на митрополитския салон, а специален поздрав към гостите бе поднесен от квартет “Пеперуди” от местното школо по музикално изкуство “Св. св. Кирил и Методий”, ръководен от народната певица Кичка Николова, която се включи виртуозно в изпълненията.

Всеки от участниците получи грамота, голяма луксозна книга според възрастта си, за малките – приказки и енциклопедии – за големите. Митрополит Николай благослови всяко дете с по иконка и голям илюстрован учебник по вероучение, като се снима с всички деца и с всяко от тях поотделно. Дядо Николай благослови и празничната трапеза на гостите си, които отнесоха ценния благослов и посланието на Негово Високопреосвещенство за “преуспяване в християнския живот за добруването на Светата църква и Отечеството”. Както и споменът, че са се почувствали специални през тези два дни. Както са специални и мерките, които правителството всяка година планира за децата-таланти на България. Победителите в конкурси – включително и в “Бог е любов” печелят едногодишна стипендия в размер на 50 процента месечно от МРЗ за страната. Добра и надеждна стратегия – дано децата на България да останат…

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. evfimiya каза:

    Bravo na zlatnite angelcheta!