В Преслав ще бъде открит паметник на цар Симеон Велики


Източник:  Дневник.bg

Паметник на цар Симеон Велики ще бъде открит в старата столица Преслав по повод на 1080 години от смъртта на владетеля, предаде БТА, позовавайки се на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.


Церемонията е на 27 май – в деня на кончината на цар Симеон Велики. Мемориалът – сред старините край Велики Преслав, ще бъде открит от народния представител от НДСВ Светослав Спасов – председател на комисията.

Спасов е осигурил средства за мемориала, който ще бъде издигнат близо до "Златната църква" в Стария град. Мястото за паметника е било съгласувано с Института за паметниците на културата.

Мемориалът ще бъде от два вида гранит, върху който е издялан образът на Симеон Велики така, както е изобразен от художника Димитър Гюдженов на картината с трона. Върху черен гранит е изписан текст за годишнината и за поставянето на паметника.

Свещеници от Шуменска област ще отслужат заупокойна молитва и ще осветят курбана, който депутатът дава за годишнината. Ритуалът ще започне в 11.30 часа, се посочва в съобщението.

В церемонията ще участват представители на Шуменския клуб "Традиция" и артисти от ансамбъл "Българе", облечени в средновековни костюми от времето на Симеоновия Златен век.

На проявата ще присъстват проф. Тотю Тотев – откривател на преславското златно съкровище, проф. Маргарита Ваклинова – заместник- директор на Националния археологически институт с музей към БАН и проф. Рашо Рашев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...