В Търново ще бъде представен изследователски проектПредставяне на проект „Православие и идентичност в културното пространство на европейския югоизток през ХІV век” ще се проведе на 17 декември (четвъртък) от 15 ч. в Библиотечно-информационния център на Православния Богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. 

С настоящото събитие ще бъде отбелязан заключителният етап на проекта, върху който в продължение на две години работиха съвместно богослови, историци и философи от Великотърновския университет. Целта на проекта бе организирането на изследователски семинар, който има за предмет интердисциплинарното проучване на процесите и тенденциите в православната култура на югоизточна Европа и значението им при формирането на религиозна и културна идентичност. В рамките на семинара бяха изследвани различни богословски, философски, исторически и културни проблеми, свързани с различни измерения около дискусията за православната идентичност през ХІV век. Тази тема има отношение към съвременната дискусия относно религиозната и културната идентичност в съвременния мултирелигиозен и мултикултурен контекст.

На 17 декември от 15 ч. в Православния център участниците в работния екип ще представят свои разработки в рамките на научно-изследователския проект.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...