Главата на българските разколници обвинен в самоуправство



Източник: Forum 18

Инокентий, небезизвестният "Софийски митрополит", оглавяващ след смъртта на Пимен разколническата група, отцепила се от Българската православна църква, е заплашен с глоба от 150 000 лв, ако бъде признат за виновен, че се е представял за "наместник-председател на Светия Синод и Софийски митрополит". Според прокурори, единствено канонични епископи на БПЦ могат да претендират за представителна власт от името на Църквата, а всички други посегателства върху тази власт представляват самоуправство по смисъла на Наказателния кодекс.

Наказателното дело срещу Инокентий беше отложено от 22 март за 5 юни тази година, поради болест на обвиняемия. Адвокатът на Инокентий, Иван Груйкин, е отхвърлил наказателното преследване като "скандално", тъй като се нарушавал принципа на разделение между Църква и държава. "Абсурдни" и "тъпи" са били другите две определения на адвоката по отношение на двете дела – срещу Инокентий (Петров) и Гавриил (Галев), представящ се за Неврокопски митрополит по време на разкола. И двете дела са заведени по чл. 274 пар. 1 от Наказателния кодекс, касаещ престъпления, извършени от длъжностни лица без представителна власт, като действието на въпросната норма се разпростира, според юристи, както над длъжностни лица от системата на държавния апарат, така и над всички други организации. Адвокатите на обвиняемите се позовават на приоритета на международните договори, по които България е страна, и на Конституцията, над разпоредбите на Наказателния кодекс.

Янко Грозев, адвокат в Българския хелзинкски комитет, е определил делата като "спорни" в светлината на международните стандарти в областта на човешките права.

Обвинението по двете дела се поддържа от Софийска градска прокуратура (за Инокентий) и от Благоевградската прокуратура (за Гавриил). Обвинителният акт срещу Инокентий съдържа детайлно изброяване на писмата и документите, които обвиняемият е подписвал като "наместник-председател на Светия Синод и Софийски митрополит".

И при двете дела възможното наказание от една година затвор може да бъде заменено с парична глоба, за което обвиняемите са били предупредени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...