Даниел Вълчев: Трябва да се запази светският характер на обучението в училищатаМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. otec_ivan каза:

  Абе тия хора съвсем на маймуни ни направиха! Сега въпросът бил дали децата искали да учат религия?! Ами що не ги попитаме дали искат да учат математика, а? Естествено, че не всички искат да я учат, следователно по логиката на Местан, техните права се нарушават. А професор Бакалов направо ме учудва, уж разумен човек, а и той в отбора на клакьорите на министъра. Тръгнал да казва, че нямало подготвени учители. Ами толкова години защо не се подготвиха учители бе?! Защото нито от държава, нито от Църква имаше желание за това. Всичко беше бош лаф приказки още от самото начало, когато лъжеха „младите богослови“ по факултетите, че ще имат работа. Абе писнало ми е от демагогия! Не ги е срам! Децата имали права! Ами то от тия права го докархме до тук! Те имат право и да се друсат и да пият и по дискотеки да ми ходят от дванайсет годишни, какво толкова! Господ да ви съди, детеубийци!

 2. boby1703 каза:

  Г-н Местан,не се страхувайте!Днешното РО е открито към разнообразните въпроси и проблеми на нашето плуралистично общество,към другите вероизповедания,мирогледи и религии.То е открито и към своите адресати,като се стреми да помогне на ВЯРВАЩИЯ УЧЕНИК да осъзнае по решително вярата,на ТЪРСЕЩИЯ И УСПОРВАЩИЯ ВЯРАТА УЧЕНИК дава възможност да се занимае с неините въпроси,а на определящия се като НЕВЯРВАЩ УЧЕНИК-да си обясни по ясно и добре „противополжна“ позиция.На едно такова РО,преподавано в съотвествие с Конституцията ни и Закона за вероизповеданието,обвързано по традиция с Православната църква,се отрежда важна роля за нравственото обновление на обществото чрез възпитание на учениците за приемане и акцептиране на посочените в Хартата на ООн морални ценности.Такова РО по своето съдържание и като елемент на учебния живот е един вид приемане на отговорността на Православната църква за обазованието в държавата и обществото.Защото когато „търсенето на смисъла“ се пробуди у младия човек,тогава той търси валидни стойности и религиозна ориентация.Не рядко открива утеха в псевдорелигиозни заместители и форми на суеверие.И точно тук пред РО си изправя основната задача да предложи обяснение за смисъла на живота,изградено в/у традицията на християнската вяра.Точно сега,когато интересът към християнските ценности е голям,трябва да се даде възможност на РО да докаже важността на вярата и че неговото място в учебния канон на общообразователните училища е заслужено!За това САМО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РО

 3. TPOTOAP каза:

  Това словосъчетание е абсурдно. Никога религията не може да стане задължителен предмет, а и не е нужно. В Германия например часовете за този предмет са задължителни. В зависимост от конкретното вероизповедание, децата посещават часовете на католическия учител, протестантския и т.н. Ако не искат религиозно обучение, на учениците се преподават други неща – философия например. Просто и ясно, нали?

 4. Християнче каза:

  Религиозното обучение в България ще тъпче на едно и също място защото на власт са все едни и същи – КОМУНИСТИ и ТУРЦИ.Църквата ни пък бъка от ЧЕНГЕТА на всакакво ниво.Жалко за децата ни!

 5. Дон Кихот каза:

  А. Ф. Лосев: „Атеизм лучшее доказательство бытия Божия. „У меня нет денег“ — значит я знаю, что такое деньги. Иначе суждение бессмысленно. Так же и „нет Бога“ — значит знают, что такое Бог.“ (http://portal-credo.ru/site/?act=lib&id=1002).

 6. ... каза:

  ще нарушим ли тяхното право на избор като ги задължим да изучават религия?”, запита Местан
  егати мозъка. Па я верно да ни питат нас кои предмети си искаме и кои не. Ще остане само физическото. Как може тези да ни говорят такива глупости в парламента. РЕлигията ще ни спаси. В училищата е пълна дисморална свинщина. Религията е морала който ни трябва. Никаф ислям. Тоя ислям фо ни проповядва, самоубий се в името на Алах като убиеш некой християнин после за теб ще има 22 девици

 7. koleva каза:

  Колева – Искаме децата ни да учат религиа

  Искаме нашите деца да учат религия,защото това е важно за тяхното развитие.Познанието за Бога,единствено и само може да промени кам по-добро.Овществото ни запада като морал и причината е безвериеторкоето води до дъното нашето овщесво.От историята си вижда ясно, кога една насия е в разсвет и кога в опадък.Нека помилим накаде е правилната посока и поемем път натам.