Световен ден на християнската младеж



2 февруари  (Сретение Господне) се празнува и като световен ден на православната младеж. През 1992 г. участници в 14-тата асамблея на СИНДЕСМОС, Световната федерация на православната младеж, предлагат тази дата да се празнува в цял свят. Предложението получава благословението на Вселенския патриарх, както и на други предстоятели на поместни православни църкви.

За световен младежки ден е избран денят на празника Сретение, тъй като в неговото съдържание откриваме образа на детството и младостта като съсъди на Божието присъствие и изкупителната Му благодат. Новороденият Христос изпълва целта на закона и пророчествата.

Специално за празника СИНДЕСМОС разпространява и текст на молитва за младите хора:

Господи Боже и Създателю наш,

Молим Те да погледнеш милостиво на православната младеж и да изпратиш на сърцата, умовете и устните им дух на мъдрост, разум, благочестие и страх Божи. Просвети ги със светлината на Твоята Премъдрост, като им дадеш сила; та да могат да приемат и доброволно да усвоят Твоя Божествен Закон и всяко добро и полезно знание; да напредват в мъдростта, разума и всяко добро дело за слава на Твоето Свято Име; и да им се дадат здраве и дълголетие за украса и прослава на Твоята Църква.

Да речем всички: Чуй ни, Господи и побързай в милостите си!   

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...