До месец ще е готова концепцията за въвеждане на вероучение в училищеМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. proben каза:

  можех да се обзаложа, че и Хайгашот ще се появи – те вървят в комплект с Недялко Йорданов. списъкът на интелектуалците явно е изготвен или от министъра на културата (приятел, съпартиец и съратник на поканените), или направо в централата на БСП на Позитано.

  я попитайте някой тийнейджър какво мисли за Любомир Левчев или за Недялко Йорданов. нито ги е чувал, нито ще ги чуе. толкова ли не можаха старците да се поинтересуват кои са знаковите културни фигури към настоящия момент, а не от 60-те и 70 години на миналия век? само Стефан Цанев са пропуснали, за да е завършена компанията. И Светлин Русев + Нешка Робева.

 2. Дон Кихот каза:

  Сигурно съм много прост, но не мога да разбера каква е изтъкваната пряка зависимост между вероучението и катастрофите по пътищата. Освен това, днес у нас едва ли може да се въведе православно вероучение, защото Търновската конституция е отменена преди 60 години. Активно православни са само 10% от населението. Мюсюлманите, протестантите, католиците, атеистите никога няма да приемат такъв тясно конфесионален предмет. По-добре е учебник по основните традиционни религии в България с основно ударение на православието.

 3. chingis каза:

  Направо съм потресен от списъка на „интелектуал;ите“. То че БПЦ е дупе и гащи с комунистите е ясно, но защо трябва да се унижава вярата на хората? Наместо да има отделен предмет вероучение, по-добре е същите тези комунисти да си пренапишат учебниците по хуманитарните предмети и там да се говори за Бога. Не ми се мисли какъв ще бъде Страшният съд за висшето духовнество в България…

 4. Владислав каза:

  Ако някой не харесва тези точно „интелектуалци“- да намери други! Господ не се гнуси от никой. „Който не е против нас, той е за нас.“ (Марк 9:38-40) Още по-малко ще се гнуси Църквата. Такива гнусливи“пуритани“ да се вгледат първо в себе си! И да мислят по съществото на въпроса, а не с предразсъдъци и клишета на партийна и лична основа. Това говори за невежество и отдалеченост от православието- за светско мислене и клюкарска свадливост.
  Никой и нищо няма да бъде „унижавано“! Мислете преди да пишете или се запознайте с материалите. Никоя вяра няма да бъде „подтискана“. Идеята е (ако се приеме), всяка религия да изучава своето вероучение. От това по-голяма толерантност – „здраве му кажи“. Предвидени са даже атеистите – за тях да има „етика“, „морал“ и т.н. Точно в един културологичен учебник не може да се „слага ударение“ на каквото и да било, защото именно това би било несправедливо. Защо се отива към „религия“, а не към „култура“- не знам; но мисля, че сме толкова закъсали, че половинчати мерки няма да ни оправят и затова се залага на максимума.
  Конституцията не е необходима за да се въведе предмет „Религия“, ако се вярва на някои грамотни хора. Тук се искат не подхвърляния, а юридически аргументи- от специалисти (но не „специалисти по всичко“)!

  Що се отнася до връзката между катастрофите и вярата – връзката е елементарна. Не знам кой колко е умен, но жалко… Логиката на митр. Кирил е не само железна, тя е и православна. От сайта на Варн.митрополия става напълно ясна.

 5. toshev2006 каза:

  На 14-15 ХІ. в Пловдив, по инициатива на местното РИО към МОН, се проведе двудневен семинар по въпроса за преподаване вероучението в училище. В началото на семинара присъствуваха митрополитите Кирил, Натанаил и Калиник. Имаше скромно представителство на католиците и мосюлманите. Участие взеха регионални инспектори и експерти по Религия от цялата страна, директори на училища и духовни лица. Важното от срещата е това, че всички изразиха общо становище по проблема за преподаването на религия: То трябва да е задължително поне от 1-7 клас..Както каза митроп.Кирил, не да се преподава религията в историческо-обозрителен план, а да се преподава ВЯРА, която да изгради правилен мироглед и ценности в личноста на децата. По думите на един от експертите: децата да станат личности с позиция в нашето общество. Нека МОН да се ангажира също по-пряко с настоящия проблем.Отделните държавни и религиозни институции чрез излъчени представители да осигурят по добра връзка за комуникация и дискусия . Нуждата е крещяща от въвеждането на вероучението, особенно след ескалиралата агресия сред учениците.Време за губене няма.
  В съвсем кратък срок, излъчена комисия ще излезе с официално становище-Декларация от срещата и разискваното на този форум.Като че ли резултатната дейност на учасниците в семинара, обнадежди митрополитите на БПЦ и ги амбицира да поведат една по енергична кампания в тази насока.

 6. plamen каза:

  влади, може би проблемът е в това – че не можем да изразим балансирано мнение – от една страна, да подкрепим синода за усилията (защото наистина това е добра инициатива), а от друга – да подскажем на епископите, че в избора на „интелектуалци“ има някаква знаковост – не е без значение кой точно ще влезе в синодалната палата, за да обсъжда сътрудничество с църквата. все пак, тези конкретни интелектуалци и мен лично ме смущават като възможни „партньори“, „лобисти“ и „застъпници“ – защото 1) са свързани с един ненавистнически към църквата режим и 2) са спорни като представителни за съвременната българска култура. ето ти алтернативни имена: теди москов, райна кабаиванска, калин янакиев, георги бакалов… не е като да няма други. можеше да се поканят и от едните, и от другите, за да се покаже някакъв балансиран подход, не мислиш ли?

 7. Владислав каза:

  Как са били канени тези „интелектуалци“? С обща обява – някъде? Или с лични покани? И дали някои са дошли без даже да ги канят, а други са ги канили, но не са дошли? Какви критерии е имал този подбор и дали изобщо е имало подбор? Не става ясно. Човек остава с впечатление от критиките, че едва ли не всички тези „гости“ са марионетки на някаква мафия, поканени за да изиграят предварително определена пиеска. Разбира се, щом е „комунистическа“, значи… без коментар.
  Но трябва ли задължително да останем с това впечатление? Така ли е наистина?
  И аз бих искал в Църквата да влязат толкова много достойни хора! Но уви, точно затова, защото са толкова „достойни“, те си казват: няма да си имам работа с тази гадост (те така я виждат Църквата – как да ги разубедя?). В резултат се сбъдва притчата за „достойните“ приятели на Господа. Те били поканени, но по различни причини презрели поканата. Тогава Господ поканил недостойните, но масата не останала празна…
  Ако Църквата е на Христос, а не на мафията, и не на комунистите, не на хомосексуалистите и т.н. както някои твърдят, то нищо не може да Я омърси. (Хората умират, Църквата е вечна.) Тя е за нас, а не ние за Нея. Може би е по-добре да подкрепяме добрите инициативи- нищо, че са закъснели, че в тях уж били участвали комунисти, мафиоти, хомосексуалисти и т.н.,какво ли не. Господ понякога избира странни хора да вършат волята Му. Ако не го правят съзнателно, все едно- кара ги да го правят несъзнателно.
  Ние с човеците ли сме, или с Него?