Дъждът повреди стенописите на патриаршеската църква във Велико Търново


Източник: Darik News

Стенописите в Патриаршеската църква на Царевец пострадаха от валежите през последните два дни, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Върху стенописите, които са дело на художника Теофан Сокерев има мухъл и мокри петна.

През месец март силен вятър повреди покрива на църквата. Тогава Регионалният исторически музей поиска 3 800 лева от Министерството за борба с бедствията и авариите, които обаче не бяха отпуснати.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. templar каза:

    Т.Н. „патриаршеска катедрала“ е уникален кич от епохата на Людмила Живкова. Тези стенописи са неканоничен боклук. Крайно време е църквата да получи нормална зография и да заработи като Божи храм, а не като „нешо като нищо“ от епохата на научния атеизъм.

    Но това пътиновските кратуни в БСП и БПЦ едва ли ще го схванат. Гоце, Румен Петков и дедо Кирил (варненски)…