Държавният секретар на Ватикана пристига в София


Държавният секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано пристига на 21 май в София за освещаването на новопостроената католическа конкатедрала “Свети Йосиф”. Кардинал Содано ще води церемонията от името на папа Бенедикт ХVІ, а първият камък на църквата е осветен лично от папа Йоан Павел ІІ по време на посещението му в България през 2002 г.

Датата на това посещение беше ясна още през февруари 2006, когато в Рим бяха открити Дни на българската култура.

Новата катедрала е на мястото на старата, която е разрушена от бомбардировките над София на 30 март 1944 г. Някогашният енорийски комплекс е включвал църква, манастир за отците капуцини от Францисканския орден, колеж и концертна зала. След разрушаването на храма, отците капуцини, които стопанисват комплекса и до днес, са принудени да провеждат богослуженията в концертната зала.

“Надяваме се, че с построяването на новия “Св. Йосиф” (старата църква е носела същото име), никога повече няма да ни се наложи да се местим отново” – заявява в интервю за Радио България отец Кшищов Кужок от Софийско-Пловдивската католическа епархия.

повече в: медиен архив (за регистрирани потребители)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...