Дядо Гавриил подкрепи учителските протестиМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. toshev2006 каза:

  Ако наистина педагозите и лекарите заслужават по добро възнаграждение за своят хуманитарен труд, което е безспорно, дали същото не важи и за свещенството. Мисли ли така митрополитът или и другите архиереи от БПЦ по отношение пастирския труд и заплатата на свещеника – 214,00лв.?!….

 2. Liturgist каза:

  прав е тошев. Идва Н.В- во N., сяда, хапне, пийне, нахока те и се качи в колата, която впечатлява с дизайн и мощ. През турско не е било по- различно. За толкова години Св.Синод не е построил кой знае колко храмове, но за удобства и лукс пари се намират. Презумпцията спрямо свещенството е движена от сервитьорския принцип- „те си изкарват“.

 3. iliana каза:

  че църквата ги подкрепя? Твърде свободна интерпретация и неправилна. Нито има някаква общоцърковна позиция, нито пък учителите като съсловие са показали кой знае каква ревност за църквата, че сега да търсят църковното одобрение на делата си… Тоя владишки пиар е малко като водосвета в зоологическата градина (не че правя аналогии) – недомислена и бутафорна работа. И все по повърхността, все на пинципа „дума дупка не прави“. Не разбирам каква му е работата на митрополита да взема позиция по тоя въпрос, от която позиция стачкуващите биха търсили единствено политически ефект, той пък – също :-). Дали дядото си е изяснил внимателно проблемите в бг-образованието и финансите, преди да си заяви позицията? Дали е помислил върху това, което наистина му е работата – за проблемите на собствената си „гилдия“, за качеството на образованието и нивото на заплатите в църквата например… Съмнявам се, простете.

 4. Дон Кихот каза:

  Прави сте. Аз съм по принцип подкрепям стачката, защото образованието в България е натикано в девета глуха. Но искане за 100% е абсурдно и ще повлече искания на много други браншове, което ще ни доведе до нова Виденова зима. Има нещо съмнително в самия факт, че такава масирана стачка се прави от комунистическия профсъюз на Такева преди избори. Чудя се дали стачката няма съвсем друга функция – да мобилизира някои слоеве, поизгубили ентусиазма си за червената causa perduta.

 5. p_stefanos каза:

  Много рядко нашата църква изказва адекватна позиция по какъвто и да било актуален обществен проблем. За това има просто обяснение. В Нашата църква е залегнало убеждението, че църковната работа е само в храма. Тази позиция беше насила наложена на църквата през времето на комунизма, но тя пусна дълбоки корени, защото е много удобна. Удобна е за митрополитите, защото гарантира пожизнено спокойствие и пълна материална обезпеченост. Удобна е за енорийските свещеници от по-големите храмове, поради „сервитьорския принцип“, както много точно го е назовал Liturgist. Удобна е и за т. нар. „миряни“, тъй като от тях не се изисква нищо друго, освен палване по някоя свещ от време на време, да си купят върба на Връбница, че да ги пази през цялата година, а най-големия подвиг е да целунат някоя нашумяла чудотворна икона. Ако някой заеме по-активна гражданска позиция, той бива обявен за разколник, отцепник или протестант.
  при това положение защо ще търсят учителите подкрепата на църквата? Какво ще им помогне тази подкрепа? Кой у нас се интересува от мнението на църквата? Може ли някой да назове едно събитие, един обществен проблем, когато църквата е помогнала реално?
  Най-тъжното е, че няма основание за надежда нещо да се промени към по-добро. По-доброто го виждаме и научаваме от Сърбия, Русия, Румъния, Албания, Гърция…