Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит



Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия претенденти за нов Сливенски митрополит.

На състоялия се на 19 май епархийски избирателен събор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първи тур за Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений – 26 гласа, а на втори тур – за Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – 25 гласа, които събраха изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели. Гласуваха 42 избиратели от седемте духовни околии.

Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Знеполският епископ Арсений, който получи 26 гласа, Велички епископ Сионий получи 6 гласа, Мелнишки епископ Герасим – 21 гласа, Браницки епископ Пахомий – 18 гласа, Главиницки епископ Макарий – 5 гласа, Велбъждски епископ Исаак – 5 гласа.

При втория тур листата не включваше вече избрания на първи тур епископ Арсений и избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половината гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи Мелнишки епископ Герасим. Гласове получиха и Велички епископ Сионий – 5 гласа, Браницки епископ Пахомий – 5 гласа, Главиницки епископ Макарий – 2 гласа, Велбъждски епископ Исаак – 5 гласа.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обяви официално резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола.

На 25 май е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша доклада на наместника на Сливенска епархия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит.

И двата тура на изборите бяха излъчени на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...