Жителите на столичния квартал „Младост“ вече имат свой храм



В неделния ден,Hram Mladost 18 октомври, в столичният квартал „Младост“ бе осветен новопостроеният православен храм „Рождество Христово“. Църквата се издига на бул. „Филип Аврамов”.

Първата копка е направена на 4 март 2014 г. Проектът е изработен безвъзмездно от арх. Т. Казаков и неговия екип, а теренът е предоставен от Министерството на отбраната през 2012 г. Храмът е изграден предимно със средства на дарители, сред които Столична община и Министерският съвет. Предвижда се да бъде построен и културен център с енорийска постройка, в която да се провеждат социални и културни дейности.

Чинопоследованието на пълното освещаване на храма бе извършено от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със столични духовници. Първата света Литургия в новоосветения храм бе отслужена от Негово Светейшество патриарх Неофит. Преди да влезе в храма заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова, той пожела много празнични моменти в него, а зам.-кметът на София Тодор Чобанов изтъкна и приноса на покойния президент д-р Желю Желев за изграждането на църквата и заяви, че цялата зона около църквата ще бъде парк.

Десетки миряни се събраха, за да станат съпричастни към освещаването на единствения храм в столичния квартал „Младост 3”.

Hram Mladost

 

Източник: mitropolia-sofia.org; снимки: БГНЕС; БНР

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...