Завърши Седмицата на православната книга във Варна



Sedmitsa na knigata_VarnaЗавърши тазгодишното издание на Седмицата на православната книга във Варна. В съботния ден Варненският и Великопреславски митрополит Йоан официално закри събитието, а в неделния ден домакини и гости на Седмицата бяха заедно на св. Литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично” и слушаха песнопенията на сборния хор с ръководител Андрей Касабов.

Limasolski mitropolit Atanasii

Лимасолски митрополит Атанасий

За изминалите седем дни гостите на форума успяха да се докоснат до словото на забележителни съвременни духовници като Лимасолския митрополит Атанасий, Едеския митрополит Йоил и др., както и да зададат своите въпроси към тях.

Последният ден от Седмицата – събота, беше наситен със събития от 9 ч. сутринта. Бяха представени книгите „Инструкции за безсмъртие” от руския свещеник Даниил Сисоев, „Отстъплението от Бога – предпоставка за разпад на семейството” от Иван Гроздев и Бисер Божков, както и книгите на издателство „Комунитас“:  „От 25-ия час до вечния час” от К. Вирджил Георгиу и „Срещи със Солженицин” от отец Александър Шмеман. Църковните журналисти от „Двери. Бг” представиха своя интернет проект „Живо Предание – образци на съвременното православно богословие”, а доц. д-р Светослав Риболов представи изданията на Богословския факултет на СУ. Беше показан и филм за годишнината на факултета, а втората прожекция за деня бе филмът „Добрият плод” – за иконата „Достойно ест” в Бухово на режисьорката и сценарист Зорница Гюрова, който развълнува публиката.

Събитията от 14 до 21 ч. се пренесоха в пленарната зала на Общината. Там бяха показани филмите за архиепископ Серафим Соболев и за схиигумения Мария ((Дохторова), а след вечернята в катедралния храм християните се запознаха с новите книги на издателство „Омофор” – „Писма до Русия“ на архим. Софроний (Сахаров) и „Основи на църковната живопис“ на Тодор Митрович, представени от обичания доц. Мариян Стоядинов. За покръстването на българите говори традиционният гост на Седмицата доц. д-р Павел Павлов.

Вечерта завърши със слово на певеца и хоров ръководител Андрей Касабов. Неговите певци изпълниха сърцата на всички в залата с псалмопения. Публиката ги извика на бис, а венецът на вечерта бе изпълнението на „Многая лета”.

 

Източник: www.arhangel.bg; снимки: mitropolia-varna.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...