Започва църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий

На днешото си заседание Св. Синод в пълен състав изслуша доклад на Анкетната комисия в състав: Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св.Синод, относно поведението на архимандрит Дионисий (Мишев).

Св. Синод  взе решение да заведе църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий. Възложено е на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и на Неврокопския митрополит Серафим да съставят обвинителен акт, който да бъде внесен за разглеждане в заседание на Св. Синод в пълен състав в качеството му на църковен съд.

През май 2016 г.  архим. Дионисий бе отстранен от поста на предстоятел на „Св. Александър Невски“ и тогава Св. Синод заяви готовността си да бъдат разгледани всички получени сигнали за нарушения от страна на архимандрита. В подкрепа на отстраняването на духовника от този пост  бяха инициирани протести и петиции от миряни.

Малко преди да бъде отстранен от поста, архим. Дионисий излезе с над 40-минутно изявление пред медиите своя защита в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, пред светия олтар, което бе прецедент.

 

Коментари

коментара

Близки теми: