Запустелите храмове и духовната пустота на Църквата и народа



В изданието ни на 8 декември ви предлагаме:

  • Руини, „достойни” за декор от филм на Индиана Джоунс, но не и за паметник на културата – защо Маломаловският манастир се руши пред погледите на институциите?

  • Какво се случва, когато „слугите на Бога и на народа“ дезертират от задълженията си към нашето духовно наследство? – доколко плачевното състояние на уникалните старинни храмове е отражение единствено на чиновническо безхаберие и не е симптом за нещо по-дълбоко, за тотална духовна криза в обществото? Пред какви предизвикателства се изправя днес Църквата в малките, все обезлюдяващи селища и готова ли е да се изправи достойно пред тези предизвикателства? Доколко Църквата има потенциала да върши мисията си и не разчита ли за това преди всичко на държавата? – отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси в разговор с двама поети и публицисти – Румен Леонидов и Пламен Сивов от сайта „Православие.БГ”.

  • Между лукса и скромността – за различните предпочитания на покойния Сръбски патриарх Павел, на папа Франциск, на Руския патриарх Кирил, на Вселенския патриарх Вартоломей, и на… Пловдивския митрополит Николай.

  • Право на отговор: клирът и тамплиерите архимандрит Дионисий се възползва от законовото си право и ще изложи своята позиция по една от темите на предаването от миналия ни брой, а именно – може ли християните да членуват в масонски ложи или други затворени общества и защо тамплиерите демонстрират силна свързаност с Православната църква?

Очакваме и вашите въпроси и мнения. Може да ги споделите на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30.

Гледайте ни, очакваме ви и тази събота, точно в 14.00 – новият ни начален час!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...