Застрашителни демографски прогнози за България


България е застрашена от най-тежката демографска криза в света след Свазиленд, гласи публикация в американския вестник International Herald Tribune, цитирана днес от Дарик. Като се позовава на данни от българските статистически служби и на прогнози на неправителствената организация Population Reference Bureau от Вашингтон, вестникът твърди, че между 2005 и 2050 година населението на България ще спадне с 34%, тоест от сегашните 7.7 милиона ще останат 5 милиона души.

Организацията прогнозира, че единствената друга страна, която ще загуби повече хора за този период от време е Свазиленд, където 38% от населението е заразено с вируса HIV. Въпреки, че намаляващото население засяга много други страни в Европа, проблемът в България е много по-сложен заради ниския жизнен стандарт.

Според цитиран от вестника представител на българския Национален статистически институт, спадът в броя на населението е започнал по времето на комунизма и се е ускорил, когато старата система се е разпаднала през 1989 година и икономиката е рухнала. В момента плодовитостта в България, което означава брой на децата на една жена, е 1.3 – същата, както в Германия. За да се поддържа броят на населението непроменен, тя трябва да бъде 2.2. 800 000 българи, тоест около 10 % от населението, са емигрирали между 1989 и 2004 година, като основна част от напусналите страната хора са младежи.

В интервю на Марина Чертова от септември 2006, социологът от БАН, проф. А.Атанасов коментира Националната стратегия за демографско развитие на България, чието изработване започва през 2004 год. по предложение на БАН. Освен стратегия, според проф. Атанасов важно е да има национална демографска политика – мерки, програми на правителството, а така също и план за действие, който да се реализира през следващите 2-3 години. Това означава мерките, които се предвиждат да обвържат отделните министерства, така че да има много добра координация, за да се постигне стратегическата цел.

Чл.кор. проф. Атанас Атанасов е ръководител на екипа от БАН, изработил стратегията, старши научен сътрудник I степен в Института по социология и научен секретар на БАН. Той коментира стратегията така: „Заложиха се две основни неща. Едното е да се забавят темповете на намаляване на населението. Ние не можем да предвиждаме резки промени в раждането и смъртността – това са демографски тенденции и те се очертават по-бавно. Ние си поставяме нещо по-реалистично – да се забавят темповете на намаляване на населението и неговият брой да се стабилизира в по-дългосрочна перспектива.”

Детската смъртност (България е на едно от челните места в Европа), здравният и образователен статус на населението, първичната и вторична неграмотност (в България се увеличава делът на хората с много ниско образование), а също емиграцията, са едни от основните проблеми, към които трябва да се насочи демографската политика на държавата, счита проф. Атанасов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...