Знеполският епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит3117Днес, в Неделя преди Рождество Христово, в синодалния параклис „Св. цар Борис“ членовете на Св. Синод избраха новия Варненски и Великопреславски митрополит.

Това е Знеполският епископ Йоан, който получи 9 гласа „За“ от общо 12 гласа. Другият от двамата кандидати – Мелнишкият епископ Серафим, получи 3 от гласовете на архиереите.

Новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва пловдивското Музикално училище, Софийската духовна семинария, а след това завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки“ и получава докторска степен по богословие. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир „Св. Архангел Михаил“, където е постриган за монах. През 1999 г. е ръкоположен за йеромонах в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, а през 2002 г. е назначен за протосингел на Софийската света митрополия и е въздигнат в архимандритско достойнство от българския Патриарх Максим. На 18 март 2007 г. е хиротонисан за Знеполски епископ и е назначен за викарий на българския Патриарх.

Снимка: Весела Игнатова, www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...