Иеромонах Поликарп: Рождество е божествен призив да живеем свят, чист и благочестив живот


Нека, всеки един от нас в навечерието на Рождеството по плът на Господ Иисус Христос просветен чрез тихата светлина на рождественската звезда и озарен от ангелския призив, се роди за нов и обновен живот в името на Вечния Младенец – Бог и Господ!

И тази година Бог ни обдари със Своята изобилна благодат и човеколюбие, като ни показа сърдечната пещера на душата и ни откри истинското причастие и любов със Себе Си и Св. Дух, чрез Княза на Мира – Божествения Младенец – Иисус Христос. Не може да не благодарим за това снизхождение, не може да не се преклоним пред Господнята пещера, не може да не поднесем скъпоценен дар сърцето си Нему, не може! На Него като на Владика и Бог подобава славословие на небесата, а на земята мир и благоволение. Христовото Рождество празнуваме, възлюбени, един акт на великата милост и снизхождение на Бога към нас. Той даде Своя Син за Спасител на грешното човечество, даде Го изкупителна Жертва, Която проля Кръвта Си за да можем ние да вървим в обновен живот. След като бе предсказан от векове чрез патриарси, пророци, отци и боговдъхновени люде, Той се роди – Слънце на Правдата.

Това Рождество не е обикновено, то е съвършено и непорочно, то е божествен призив към всеки един поглеждащ към скромната пещерка с вяра и любов, да живее свят, чист и благочестив живот. Да живее един живот съобразен с благостта и кротостта, та по този начин да се издигне като светило, което грее навсякъде, защото именно това сме задължени да правим като хора, които сме кръстени в името на Иисус Христос и сме приели името Христоносци. Нека, всеки един от нас в навечерието на Рождеството по плът на Господ Иисус Христос просветен чрез тихата светлина на рождественската звезда и озарен от ангелския призив, се роди за нов и обновен живот в името на Вечния Младенец – Бог и Господ!

Най сърдечно поздравявам тружениците на Православие БГ, всички читатели и ползватели на сайта и им желая всичко онова, което Бог иска от нас, те да Му Го дават с вяра, надежда и любов.

Иеромонах Поликарп, игумен на манастира „Св. Иоан Рилски”, с. Скрино, Софийска епархия
член на Духовно-надзорния съвет на портал Православие БГ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...