Излезе книгата „Проповеди за цялата година“ на св. Лука Войно-Ясенецки



От печат излезе книгата „Проповеди за цялата година“ на св. Лука Войно-Ясенецки, издание на енорията при пловдивския храм „Св. Параскева“.

Протойерей Евгений Воршевски свидетелства за проповедническия дар, който е притежавал светият лекар: „Архиепископ Лука преди отпуста излезе, за да произнесе проповед. Целият храм замря в очакване. И ето, заговориха проповедническите уста… Всяко слово излизаше из дълбините на сърцето, бе изпълнено с дълбока вяра и преданост на Божията воля… Думите на архипастиря се отронваха и падаха като зрели зърна, и проникваха дълбоко в сърцата на вярващите. Всеки се чувстваше обновен след проповед с такава сила на духа и вярата.”

Проповедите на знаменития духовник и хирург св. Лука са кратки, той не изморява слушащите го с „многоглаголание”. Темите са най-разнообразни, но център и ос на всички негови слова остава Евангелието. Нерядко той засяга теми, които поради недостатъчна подготвеност или от страх пред гнева на висшестоящите, другите свещеници изобщо не засягат. Множество негови проповеди са посветени на съвместимостта между науката и религията. Като влага мощта на ерудицията си и като привлича факти от еволюционното учение, физиологията и психологията, проповедникът се обявява в защита на евангелското учение за триединния състав на човека – дух, душа и тяло – триединство, на което той посвещава знаменита монография.

Като защитава вярата от нападки, св. Лука дава примери от изтъкнати учени и философи, обръща се към историята на човешката мисъл. Многократно предпазва своите слушатели от греха на фанатизма, от ненавист към инакомислещите, към хората с различни възгледи: „Отнасяйте се внимателно към всяка чужда вяра, никога не унижавайте и не оскърбявайте.” (из Слово на празника Преполовение, 1953 г.)

Известно е, че по време на своето 38-годишно църковно служение св. Лука произнася 1250 проповеди, от които не по-малко от 750 са записани и оформени в 12 обемни тома. Част от тези проповеди вече могат да бъдат прочетени и на български език.

На 4 ноември (събота, Архангелова задушница) от 18 ч. новата книга ще бъде представена в Пловдив, в Духовно-просветния център при църквата „Св. Параскева“. Изданието ще бъде представено от отец Емил Паралингов и от Мария Иванова, доктор по богословие и редактор на книгата.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...