Излезе първият брой на списание Свет за 2010 г.Може да харесате още...

5 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Учудвам се, че неприятностите на Десислава не ви убедиха, че в официални издания терминът „секти“ не трябва да се употребява, защото може да влезете в затвора. Тази възможност днес е съвсем реална.
  .
  Аарво Пярт, „Огледало в огледалото“ –
  http://www.youtube.com/watch?v=B8qg_0P9L6c&feature=related

 2. Въпросът с това, което се означава като секти е много сложен. По църковна терминология е ясно какво е секта, но по законовите норми на Държавата секти няма. В Европа обаче съществуват определения като секти и сектантство в духа на европейската религиозна и политическа практика и неслучайно интервюто в Свет е с немец. С опасността от сектите, каквато истерия имаше в България малко се спекулира, с оглед властта и привилегиите на БПЦ. По-страшно от сектите са философията, примерите и създаваните щапми на мислене в сега действащото българско образование, което няма да бъде промемено, защото е идеен резерв и основа на властта и привилегиите на комунистите в България. Освен това у нас се гледа много немарливо на образованието и на ценза, защото те са почти безплатни, а в обществото ни не се издигаш по ценз и знания, в това число и в БПЦ. Успех на списание Светъ!
  http://www.bg-history.info/4739/Za-niakoi-problemi-na-funkciiata-nistoriiata-i-na-istoricheskata-kritika-v-Bulgariia.html

 3. Въпросът с това, което се нарича „секти“ не е въпрос на рахата на БПЦ, нито е въпрос на националното единство, за което се боят „националистите“. Въпросът със сектите е въпрос на култура, познаване на езици, в това число и класически, и въпрос на доказателства в интерпретацията на даден текст или устен народен спомен. С други думи това е въпрос на компетентността, а не на различието в религията. Християнската църква, заета с политика, със светски мероприятия, с поддръжка на материалните форми на култа просто не си е свършила работата да изложи основанията си за интерпретацията на Библията с придружаващ я обяснителен свод от интерпретативните вериги на културния свят, в който се е разпространила вярата. Защото Църквата е свикнала и със силата на легионите да налага вяра, но днес тази сила не може да се приложи, освен в крайно фанатизирани общества. Една от рецептите за мирно противодействие на несъгласни с ортодоксията е културен философски труд за истината-казвам го безплатно.

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Масон 33 степен – епитроп на „Александър Невски“?!

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-04&article=312099

 5. Дон Кихоте,
  Престани да ни занимаваш с масоните. За българското масонство компетентна и обективна книга преди време написа проф. Величко Георгиев, един от най-големите познавачи на българската култура. Преди време излезе книга, която казва, че нашият национален герой, за който има опити да бъде канонизиран за светец ,Васил Левски е бил свързан с масонството. А патриархът му поднася венци пред паметника и има панахиди в храмове на деня на неговото обесване. Христо Ботев има снимка с масонски символи, ЗахариСтоянов, министър на образованието след 1878 година е бил масон. Доколкото знам и основателя на българската тракология, проф.Гаврил Кацаров, е бил масон. Екзарх Стефан І е бил масон. Така че масонството има участие в българската национална идея и във формирането на българската модерна култура, докато БПЦ по будистки се моли и свещенодейства, без да се грижи за познанието и ценза на българите и за съдбата на вярващия.
  http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-01-31_02.html