Излезе първият том на „Християнска етика“От днес на книжния пазар е новото издание на Издателска къща „Омофор“ – първият том от двутомното издание „Християнска етика“ на гръцкия учен проф. Георгиос Мандзаридис.

 

Книгата е своеобразен венец на богословското творчество на проф. Георгиос Мандзаридис. В този си богословски подвиг проф. Мандзаридис предлага на съвременния читател една отговорна позиция към най-актуалните екзистенциални, етически и социални проблеми като има за последен критерий църковната истина за човека и за етоса на новия живот в Христос.

 
Това е подвиг на отговорното следване на отците, който прави възможно преоткриването на идентичността на православната християнска етика и богословското осмисляне на всички хоризонти на човешкото съществуване и етос – от тайната на човешката личност до проблемите на биоетиката и екоетиката. Основен принцип на светоотеческото богословие е, че църковната истина за човека и неговия етос се открива винаги в тайната на Богочовека Христос, а автентичният живот в Христос е възможен само като благодатен подвиг в светотайнствения опит на Неговото богочовешко тяло – Църквата. Проф. Мандзаридис поставя този жизнен принцип като рамка и контекст на всяко богословско мислене за антропологията и етиката и затова неговата Християнска етика остава мярка и критерий за всяко автентично богословстване за човека и неговия етос.

Професор Георгиос Мандзаридис е роден през 1935 г. в Солун. През 1965 г. защитава докторат, посветен на паламитското богословие за човека и неговия духовен живот (Паламика), и този му интерес към светоотеческото предание слага печат върху цялото му богословско творчество и преподавателска дейност. Проф. Мандзаридис е дългогодишен преподавател по Християнска етика и Социология в Богословския факултет на Аристотелевия университет в Солун. Автор е на много книги, по-известните от които са: Паламика (1965), Християнското общество и светът (1967), Обожението на човека (1984), Време и човек (1992), Православният духовен живот (1993), Опитното богословие в екологията и политиката (1994), Православно богословие и обществения живот (1996), Личност и институция (1997), Социология на християнството (1999), Глобализиция и глобалност: химера и истина (2001), Въведение в християнската етика (1999), Християнска етика т. 1 и 2 (2009). Много от тях са преведени на английски, немски, френски, италиански, руски и сръбски език. Проф. Мандзаридис е една от най-ярките личности в съвременното православно богословие и пример за автентично богословстване в духа на светоотеческия опит и предание. 

Доц. д-р Свилен Тутеков

[Поръчайте]

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...