Изненадващи резултати на изборите за Пловдивски митрополитМоже да харесате още...

28 Отговори

 1. faf каза:

  Срам и позор за българското православие.Досега Пловдивска епархия се управляваше от отявлен агент на ДС,а сега вече и от фанатизиран луд.Да ви е честито.Препоръчвам на тези с къси бради и коси подавайте си отпустните.

 2. klioskov каза:

  Горния драскач, е или чужд на Православната църква, или разсърден разколник. Дядо Арсений, царство му небесно беше един от най-достойните митрополити на БПЦ. Да не говорим за ерудиция,морал и т.н. А ако има такива с къси бради,коси, без църковна униформа е редно да разберат, че в Църквата духовника трябва да бъде за пример на подражание. Нищо лошо, че бъдещият Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ ще държи да има дисциплина и ред. Желателно е да не се дава повод на медиите и критиците да упрекват духовенството, че не е на необходимото ниво. Пловдивски епархиоти бъдете радостни, че сред епископите бе избран най-достойния за Ваш митрополит.Поздравявам епископ Николай с избора му за Пловдивски митрополит, като му пожелавам от сърце здраве, щастие и успех в ръководене на епархийските дела, респективно и Синодалните. Намногая лета!

 3. Siddhartha каза:

  Vox populi – vox dei…

 4. forerunner каза:

  има хора, г-н klioskov, които много по-добре от теб познават някои митрополити, и особено най-новия. за фелдфебел в армията може да е достоен, но остави Бог да отсъди за другото. Бъди сигурен, че ако се стигне до лустрация сред висшия клир, ще лъснат много досиета и епикризи.

 5. Дон Кихот каза:

  Изборът е нелегитимен, защото в него участват хора, ръкоположени в нарушение на Устава на БПЦ (с психиатричен стаж или без висше образование).

 6. missi каза:

  да им е „честито“ на Пловдивска,веселбите в Софийска почнаха от снощи.

 7. stoeva62 каза:

  Навярно има много свещеници, които са притеснени от избора, защото са забравили или не си спомнят притчата за „Добрият Пастир“а и сега ще лъсне тяхното неумело и авторитарно пастирско обгрижване.Но на тази голяма епархия и е необходим млад, сериозен и деен митрополит. Лично аз съм доволна от направеният избор и поздравявам епископ Николай.

 8. TPOTOAP каза:

  Класиране:
  1. Кукуто
  2. Бившият разколник
  3. Педалът.
  Честито на печелившия.

 9. p_stefanos каза:

  Бради, коси, дрехи – не можах да намеря къде в Евангелието Христос говори за тези неща.
  Някои досиета дори и да се отворят, епикризите, уви, няма да се отворят. Честито на Софийска епархия.

 10. Християнче каза:

  1.Възможно ли е останалите кандидати от епископите(както винаги)да нямат и по един глас?2.След като дядо Теодосий е в напреднала възраст,бивш „разколник“и какво ли още не,защо го допускат до състезание с така наречените млади,“канонични“и образовани психари?3.Млад ли беше дядо Иларион когато го избраха?4.Не беше ли „разколник“ и дядо Галактион?….?????

 11. Vikentii каза:

  Това е пародия на избори – самите избиратели не са знаели кои са кандидатите, предварително им е подшушнато някое име. Питам – как пловдивчани няма да изберът дългогодишния ректор на пловдивската семинария, а някакъв си непознат старец без богословско образование?! Толкова ли са луди и заблудени, или манипулирани…
  И един въпрос защо в изборите не участваха и епископите Нестор и Генадий?

 12. drakon каза:

  e-e-e-e otarvahme se nai-nakraia ot Kiril!!! 4estito na Sofiiska eparhia, a Plovdivska…jalna im maika

 13. p_stefanos каза:

  Дядо Нестор и Генадий са си направили отвод. Преди няколко години, когато бяха изборите в Ловеч, манипулацията се състоеше в това, на второ място да бъде класиран дядо Антоний, който вече беше много стар и болен, за да бъде сигурно избирането на гавриил. Номерът е отработен. А още по-рано дядо Антоний е избран за Видински митрополит, но по партизанска линия е назначен Филарет. Тогава било така, защото било комунизъм. А сега? Като четох биографиите на „достоизбираемите“, ми се струваше, че чета повест от Гогол.

 14. toshev2006 каза:

  Някои се възмущават-панипулиране, недостойнство и проч.обвинения се хвърлят върху тъй или иначе достойният за еп.сан еп.Николай-вече Пловдивски митрополит.
  било нагласино?! То някога и първородствното на старозаветния патриарх Яков бе нагласено от майка му, и тъй да се каже Исав беше „изпързалян“, но такава беше Божията воля, защото както го показа времето Яков единствен беше достоен да получи Божията благословия чрез баща си.
  Тъй ,че нагласено или не /Бог знае!/, такава е Божията воля, а и човешката.
  Да ни е честит новия митрополит!
  на Многая лета дядо Николай!поздрави от свещенството в Пловдивско.

 15. forerunner каза:

  надявам се, отче, сега няма да носиш от девет кладенци вода да доказваш с библейски цитати всеправославното значение на този фарс, пардон избор. След поредната за тази година галиматия в нашия двор, не може да не изокаме: „То бива, бива, ама бивол за мезе не бива“. Ти въобще познаваш ли достоизбрания или само си чувал за него, че е много православен?

 16. drakon каза:

  благодарение на негово Високо Преосвещенство, нине здрастующия такъв, мойте коси побеляха, моето семейство се разби. Нека с пожелание за успех, се съберете /калугер който не е бил 1 ден в манастир/ и най- накрая го пратете, че Атон е празен. Амин

 17. faf каза:

  Освен епикриза “ достоизбираемия “ Николай, има и друга срамна болест – СИМОНИЯ. В Пловдив имаме запис на трима кандидати за свещеници на които Николай е поискал 15 000,20 000, 25 000. Притежават запис.И може и да решат да го разпространят.И тогава.Дано е останала капка разум в Св.Синод,по добре епископ без висше образование,отолкото висш лицемер и безбожник.

 18. missi каза:

  Само ти да си,или аз,добре,ама не сме.
  Свещенническите семейства /с изключение на 5 /в Софийска са пропищели от него.

 19. dbachev каза:

  Аз ще ви разкажа една друга история. Преди 13 години – през 1993-та, 1994-та година – Латинов, известен човек в БПЦ, ходеше по софийските църкви с още един отец и агитираше отците и църковните настоятелства да минават на подчинение при дядо Пимен (втория Синод – така наречените разколници). Този човек, Латинов, имам предвид, хулеше старците, окарикатуряваше Светейшия, хокаше Св. Синод и т. н. По-късно, когато за архим. Николай се чуваше, че ще става викарий на дядо Максим, Латинов говореше, че архим. Николай е луд, откачен, побъркан, дори тръгна да му търси медицинските документи във ВМА и на 4-ти километър, където бил на лечение като дете (думи на Латинов); казваше за Николай, че е Николайчо – един вид, че е дете и не му отива да е епископ и да се занимава с църковни неща. Винаги така го е наричал в събеседване с други хора. Лично съм го чувал, както и един друг човек – Ангелов, който е учел Латинов на занаят в БПЦ.

  Сега обаче във в-к Шоу от 9 ноември м. г. Латинов се подмазва на еп. Николай, говори благи неща за същия, колко е велик и пр. Дори се чу в София, че е пътувал при всички избиратели, за да агитира за еп. Николай за митрополит. О, времена, о, нрави!

  Така че, от виден разколник, Латинов се превърна в човек, който ходи след победителите! Може да го видим като отговорник за имотите в Пловдив, или София – нали текат комисиони от тази работа. Дано митрополит Николай наистина се окаже свестен човек и не го взима на работа, защото това е крайната цел на Латинов.

 20. forerunner каза:

  пускайте записите, че няма време.

 21. eko каза:

  Plovdivska eparhia popadna ot tran na glog v liceto na dedo Nikolai.Ama da mu misliat gradskite sve6tenici,4e koito ne stava za duhovnik go 4aka metlata.

 22. Anima_Mea каза:

  Лично аз се надявах, епископ Евлогий да спечели тези избори. Честно или не – спечели ги друг. Да даде Бог да е за добро на вярващия народ, епархията и БПЦ.

  Вземам отношение по друг повод. Тук всички са се декларирали като християни, православни! Чета потрисащо грозни неща! Оставям настрана нещата от чисто човешка гледна точка, но искам да обърна внимание, че чрез медия, каквато е „Православие БГ“, се съобщава за извършено престъпление, а именно: даване и получаване на подкуп от длъжностно лице по смисъла на чл.93, т.3 от НК. Лицата, които твърдят, че епископ Николай е взел подкуп, следва да сезират надлежните органи, а не да ломотят по интернет форумите. Защото НК урежда и съставите на клеветата, както и набеждаването в престъпление. Както и използването на СРС. Също така следва да се има предвид, че не само получаването, а и даването на подкуп е въздигнато в престъпление.

  Хора, спрете се! Когато обвинявате някого, правете го аргументирано и с доказателства. И ако може без тази злоба.

 23. Idiot каза:

  По мои наблюдения, по форумите на Православие.БГ, става страшно. Хора, които се имаме за християни съдим и клюкарстваме, злословим. Къде ни отиде любовта към ближния? Няма я. Умряла и отдавна е изстинала, а даже и изгнила. Злобеем срещу наши братя. Да, именно братя. От собствен опит знам, че да се обича е най-трудното нещо на света. Един Господ го прави успешно. Обича ни като деца, които се мразят и са готови да се съдерат едни други. Този не може да търпи другия. Другият – трети. А всички нас Господ ни търпи и което е свръх – обича ни. Всички сме свободни хора. Затова нека, както казва св. апостол Петър в Първото си съборно послание (2:16), не употребяваме свободата за було на злобата, а като раби Божии. Кой повече, кой по-малко злослови владиците ни. Да не забравяме, че и те са хора като нас – подложени на същите съблазни и похоти, а даже и на по-страшни и префинени. Нека не забравяме, че всяка власт е от Бога дадена. Нека не забравяме, че всички ще даваме отчет за делата си. Ако някой си мисли, че така вреди на някой от двамата епископи, греши. На митарствата, това ще им се зачете, че са изтърпяли хуления и злоба. Да не се забравя, също, че пътят през митарствата за клира ще е много труден. Всичко е по Божие допущение. Като гледам колко малко любов е останала се замислям понякога, няма ли да видя Иисус Христос без да се налага да бъда погребван? Как ще ме намери? Къде ще ме намери? Ще бъда ли готов да го посрещна неосъдно? Страшно става.

 24. forerunner каза:

  приказките за любовта са много хубави. Само да не забравяме, че любовта към ближния се състои в това, да направим за този наш ближен онова нещо, от което той в момента има най-голяма нужда. А не винаги е полезно да омайваме някого с благи думи и на черното да казваме бяло. Ние си обичаме нашите епископи и им казваме това, което мислим, защото не сме лицемери. Не всяка критика е хула и осъждане. Помисли.

 25. toshev2006 каза:

  О.Стояне, не разбирам защо ти и разни миряни или събратя така сте недоволни от избора на д.Николай. Ние считаме, че е подходящ
  там при нас в Пловдивско ни трябва някой дето да тропне по сериозно с ръка по масата
  и нещата да потръгнат в добра насока
  ,за народа, за Църквата
  Надявах се да е някой от двамата, д.Николай или д.Евлоги, въпреки че не съм избирател
  и /Божа воля/, избра се д.Николай. Вярвам, че ще е един митрополит отстояващ позицията на православието в грижа да се опазва вярата от суеверията и да се завиши малко старанието на събратята в пастирското служение.Зимния сън свърши. Народът иска от нас, нека отговорим на щенията му.пожелайте ни успехи в това направление.Специален поздрав за теб-о.Стояне!
  Между впрочем, беше ми обещал да дойдеш да се почерпим в“моя град“, ако се аргументирам относно становището ми за изповедта и причаощението: скоро ще го направя, иначе си добре дошъл!С добри пожелания,благослови!

 26. forerunner каза:

  Христос посреди нас!
  отче, всички искаме това, дето и ти казваш – да се случи най-доброто за Пловдивска епархия. Дай Боже да стане. Но за добро или за лошо ние сме си малко и реалисти и храним напразни надежди. Опитай се да разбереш.

 27. p_stefanos каза:

  Който и от списъка на достоизбираемите да беше избран, все тая. И именно в това е проблемът, че у нас няма нито един епископ, на равнището, което има в другите поместни църкви. Дядо Кирил изглежда е забелязал тази тъжна картинка и затова прави днешната среща във Варна. Ала едва ли това е начинът да се излезе от жалкото състояния. Мисля, че начинът е активно взаимодействие на всички нива с братските църкви, та нещо да видим и да донесем оттам. Много е вярно, че голяма част (няма да е пресилено, ако кажа преобладаващата) от свещенството днес е разпасано, неграмотно и некултурно, но не с тропане с юмрук ще се реши проблемът. Никой не може да предаде на някого нещо, което няма. Никой не може да научи някого на нещо, което не знае. На тропането с юмрук не му е в църквата мястото. Фанатичното отстояване на ниско ерудирано православие полека, полека ще ни превърне в музей сред останалите православни църкви. Често слушам проповедите на еп. Николай по предаването „Иконостас“ и не мога да ги оценя повече от посредствени. Но за сметка на това действията и амбициите му са повече от забележителни. Изборът наистина е от Бога. Бог избира по списъка, съставен от Светия синод.

 28. toshev2006 каза:

  Някои негодуват от избора явно за това, че еп.Николай е твърд противник на икуменизма и на всякъкви сношения с еретици, сектанти и модернисти-православни….